utrecht.allesduurzaam.nl

In de stad en toch een beetje buiten: de Stadsboerderij

Ontstaan van stadsboerderijen en kinderboerderijen

Zo’n honderd jaar geleden waren de grote steden niet zo groot en lagen er omheen vele boerderijen. Je kon vanuit de stad even bij de boer gaan kijken, als hij zijn koeien aan het melken was. Of om te zien hoe de schapen werden geschoren en varkens wroetten in de modder. Die tijd is allang voorbij. De meeste steden zijn verder gegroeid. Het platteland is soms ver te zoeken.

Kinderen weten natuurlijk wel dat de melk uit het pak van koeien komt. Maar ze weten nauwelijks hoe die er van dichtbij uitzien. Laat staan dat ze details kennen over een Rode Witrak of Lakenvelder. In enkele steden is dan ook besloten om in de stad "boerderijen" te kinderen_algemeen_medium_485.jpgbouwen. Koeien, kippen, schapen, varkens. Ze staan gewoon in de buurt. Bijna net zoals vroeger. Je kunt ze aaien, voeren en bekijken. Daarbij kom je er van alles aan de weet over producten die de dieren leveren, zoals melk, wol en eieren. Voor kinderen is het altijd een feest om de stads- of kinderboerderij te bezoeken.

Klik hier voor adressen van stadsboerderijen en kinderboederijen op Allesduurzaam.nl.

Stadsboerderij in bestaan bedreigd

Veel stadsboerderijen en kinderboerderijen worden in hun bestaan bedreigd omdat het moeilijk is om de financiën te regelen. Ze zijn vaak afhankelijk van gemeentesubsidies of donaties. Des te meer reden om bij de boerderijen op bezoek te gaan en uw steun te betuigen.