utrecht.allesduurzaam.nl

De veelzijdigheid van de noot

Biologische noten en zaden zijn lekker en gezond en eindeloos toepasbaar in de keuken. Noten worden wel tandenborstels van de natuur genoemd. Door de structuur en samenstelling helpen ze om bacteriën op het tandoppervlak te neutraliseren.

En dat is pas een van de vele positieve eigenschappen van noten. De meeste soorten zijn rijk aan vitamine B1, B2, B6 en E. Daarnaast bevatten ze een hoog gehalte aan mineralen, ijzer, fosfor, kalium en meer. Noten bevatten veel goede vetten en vezels die een natuurlijk verzadigingsgevoel geven.

In veel landen vormen noten een hoofdbestanddeel van de voeding. Noten kunnen dan ook als volwaardige vleesvervangers worden gebruikt. Ze bevatten gezonde vetten en eiwitten en vormen een volwaardig maal in combinatie met groente en fruit.

Keurmerken

Voor biologische noten en zaden geldt, dat de grond en het gewas niet met chemische middelen worden bewerkt. Wanneer u noten koopt met het Max Havelaar keurmerk weet u zeker dat de telers onder goede arbeidsomstandigheden werken en dat zij eerlijk betaald krijgen.

Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid zijn

EKO, Max Havelaar, Demeter en Fair Trade.

Grondstoffen

Vaak wordt bij de productie van noten gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde grondstoffen (ggo). De vereniging Goede Waar & Co heeft lijsten samengesteld met de producten waarin ggo wordt gebruikt.
Zie voor meer informatie hierover: www.goedewaar.nl.

Tekst: de Woordentuin, www.dewoordentuin.nl of dewoordentuin.blogspot.com