utrecht.allesduurzaam.nl

Op bezoek bij een bijzondere meubelmaker

De geur van hout en was, planken die liggen te wachten om bewerkt te worden... Webredacteur Christa Smits ging op pad en nam voor u een kijkje bij ‘The Spirit of Wood’, het atelier van Arjen Kiers. 

Als ik Arjen Kiers vraag naar de magie van hout, gaat hij er ‘ns goed voor zitten. “Hout is altijd anders. Iedere boom vertelt zijn eigen verhaal. Het geeft een warmte die je omsluit en mensen voelen dat.” ‘The Spirit of Wood’, de naam van zijn bedrijf, is dus goed gekozen. In zijn onopvallende atelier op het industrieterrein van Nijkerk, weet hij als geen ander het karakter van hout bloot te leggen. “Ik zoek naar perfectie, in ontwerp en afwerking. Elk detail moet kloppen, het resultaat is een meubelstuk dat heel lang mee kan.”

“Elke boom vertelt zijn eigen verhaal” 

dscf0010We lopen langs de stellingen, waar de planken klaarliggen om bewerkt te worden. “Kijk”, wijst Kiers een stapel aan, “deze beuk is langzaam afgestorven door een honingzwam. Toen hij omgezaagd werd, heb ik hem meteen gekocht en wat ik al vermoedde bleek waar: door de zwammen trokken er schimmeldraden in en dat heeft prachtige verkleuringen in het hout gegeven. Natuurlijk moest het hout eerst drogen, het ligt hier al drie jaar. Hout heeft tijd nodig, alles gaat al veel te snel.”

Nog voor hij begint, heeft Kiers het eindresultaat al voor ogen. “Van deze beuk maak ik tafels, je zult zien dat er prachtige landschappen in zitten. Uniek materiaal, daar werk ik graag mee. Soms loop ik een paar uur lang om een tafelblad heen, op zoek naar de juiste patronen in het hout en een weg om het technisch mogelijk te maken. Dat vraagt wel vakmanschap, het is echt een ambacht.”

“Hout geeft warmte die je omsluit”

Kiers werkt graag met de natuurlijke vormen van hout. “Machines maken alles recht, met de hand kun je veel dichter bij de identiteit van het hout blijven, al is het veel meer werk. Ik hou van ronde vormen, dat is zoveel zachter. Ik varieer ook graag met houtsoorten. Dat geeft een prachtig kleurenspel, bijvoorbeeld door roze hout van de peer te combineren met het witte hout van hulst.”

Er is iets aan het veranderen in de maatschappij. Veel mensen missen het contact met de natuur en zoeken naar iets persoonlijks. “Een ontwerp is het resultaat van overleg, mensen willen graag meedenken, meebesluiten. En dan hebben ze iets staan wat echt van henzelf is, waar ze een band mee voelen. Dat is het mooie van mijn werk.”

Informatie The Spirit of Wood is een kleine meubelmakerij die uniek maatwerk levert voor zowel uw persoonlijk als zakelijk interieur. Kijk op de site www.thespiritofwood.nl