utrecht.allesduurzaam.nl

Daar drinken we op; biologische wijn

Biologische wijnbouw

Een goede wijn is een resultaat van veel factoren: de grondsoort, het druivenras, de ligging van de wijngaard en de vitaliteit van de wijnstok. Biologische wijnboeren maken optimaal gebruik van de mogelijkheden en werken zoveel mogelijk samen met de natuur. Ze plukken vaak nog met de hand en kunnen daarmee een eerste kwaliteitsselectie maken. Ook voorkomt dit erosie van de smaakbepalende bodem. Verder vermijden biologische boeren het gebruik van synthetische en chemische middelen en kunstmest.

Arbeidsintensieve  wijn

In de teelt van druiven worden er veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om onkruid te bestrijden. De biologische boer verwijdert het onkruid machinaal of met de hand. Doordat biologische wijngaarden in evenwicht zijn met de natuur zijn insecticiden nauwelijks nodig, in tegenstelling tot de gangbare bedrijven. Biologische boeren bestrijden schimmelziekten zoals meeldauw niet met chemische middelen. Ze knippen de aangetaste bladeren weg. Of ze bespuiten de planten met milieuvriendelijk zwavelpoeder. Arbeidsintensief werk dus, waardoor direct duidelijk wordt waarom de biologische wijnen duurder zijn dan de gangbare wijnen. 
Hoofdpijnwijn ontstaat door onhygiënisch werken of door de toevoeging van 'verbeteraars' die in biologische wijn niet toegestaan zijn. Sulfiet is een toevoeging die wijn bewaarbaar maakt, maar ook hoofdpijn kan veroorzaken. In de biologische wijnbouw wordt ook sulfiet gebruikt. De toegestane hoeveelheden sulfiet in biologische wijn is echter gelukkig maar een fractie van de EU-norm voor gangbare wijnen.

Authentieke  wijn

Biologische wijn is duurder dan een gewone wijn. De biologische wijnboeren kiezen bewust voor een lagere opbrengst per hectare omdat dit de kwaliteit bijzonder ten goede komt. Daarnaast zijn de risico's en de kosten van de productiemethode in de biologische sector hoger. Daar tegenover staat een eerlijk en authentiek product van een hoge kwaliteit.

Adressen voor biologische wijn op Allesduurzaam.nl.