utrecht.allesduurzaam.nl

Langere levensduur door onderhoud kozijnen

Problemen door slecht onderhoud

allesduurzaam kozijnenSlecht onderhoud van de kozijnen kan verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van het materiaal. Een houten kozijn kan van binnenuit gaan rotten. Dit gebeurt wanneer de kitrand wordt aangetast door wind, regen en het openen en sluiten van het raam. Hout is ook een werkend materiaal. Dit betekent dat het bij bepaalde weersomstandigheden wat kan uitzetten. Ook hierdoor kan een lek ontstaan in de kitrand met als gevolg dat er vocht tussen het dubbel glas terecht komt. Aluminium en kunststof kozijnen beschadigen minder snel, maar ook hier kan de kitrand voor problemen zorgen. Voor alle kozijnen geldt dat slecht onderhoud ervoor zorgt dat de levensduur verkort wordt.

Houten kozijnen onderhouden

Een houten kozijn vergt het meeste onderhoud van alle soorten kozijnen. De verf op de kozijnen zal na 4 tot 6 jaar aan vernieuwing toe zijn. Wacht niet te lang met het schilderen, want de verf werkt als een extra beschermlaag waardoor de kozijnen langer goed blijven. Als er plekken zijn in het kozijn waar het aan het rotten is dan kunt u dat vaak zelf repareren. Eerst dient u de rotte plek te verwijderen, waarna het weer opgevuld kan worden met houtrotvuller. De kitrand moet eens in de 4 jaar gecontroleerd worden en soms (gedeeltelijk) vervangen. De levensduur van houten kozijnen is minstens 25 jaar. Dit kan vele jaren meer worden als ze goed onderhouden worden.

Aluminium kozijnen onderhouden

Het onderhoud aan aluminium kozijnen betreft voornamelijk het schoonhouden van het kozijn. Aluminium wordt niet aangetast door rotting en is ook geen materiaal dat uit kan zetten. Wanneer u het glas aan het schoonmaken bent, haal dan gelijk een doek over de kozijnen, zodat het vuil eraf is. Langliggend vuil kan namelijk het materiaal aantasten. Ook bij aluminium kozijnen is het verstandig om om de 4 jaar de kitrand te controleren en waar nodig te vervangen. Heeft u blank aluminium? Dan kunt u een laagje was aanbrengen ter extra bescherming. De levensduur van aluminium kozijnen ligt tussen de 25 en 60 jaar. Hoe beter het onderhoud, hoe dichter de levensduur bij de 60 jaar komt.

Kunststof kozijnen onderhouden

Net als aluminium kozijnen zijn kunststof kozijnen vrijwel onderhoudsvrij. Het verwijderen van stof en vuil is het belangrijkste onderhoud voor de kozijnen. Ook voor kunststof kozijnen kan er ter bescherming een laagje was aangebracht worden. Bijkomend effect hiervan is dat de kozijnen gaan glanzen. Wederom is het controleren van de kitrand onderdeel van het onderhoud. De levensduur van kunststof kozijnen is 25 tot 50 jaar.

Overig onderhoud

Een raam bestaat niet alleen uit kozijnen, maar ook uit draaiende delen, zoals scharnieren, en uit glas. Ook deze onderdelen dienen onderhouden te worden, want als dit slecht onderhouden wordt kan het de kozijnen ook aantasten. Maak 2 keer per jaar het glas schoon. Dit ziet er natuurlijk beter uit, maar ook voorkomt dit aantasting van het kozijn en de kitrand. Als de scharnieren niet goed meer zitten, waardoor het raam klemt, dan is het soms nodig om te duwen of trekken om het raam goed dicht of open te krijgen. Dit is slecht voor de afdichting van het raam. Als het raam niet meer soepel draait, laat dit dan verhelpen door een glaszetter.

Bron afbeelding:

http://www.windowsolutions.nl/kozijnen