utrecht.allesduurzaam.nl

Verantwoord verhuizen

Onnodige afval voorkomen

allesduurzaam verhuizenNa de verhuizing moeten er vaak een groot aantal dozen en verpakkingsmateriaal worden weggegooid. Maak daarom gebruik van herbruikbare en stevige plastic verhuisdozen. Deze gaan veel langer mee dan kartonnen dozen die slechts een of twee keer bruikbaar zijn. Er zijn verschillende bedrijven die deze dozen verhuren. Maak daarnaast ook gebruik van recyclebaar verpakkingsmateriaal. Denk hierbij aan duurzame noppenfolie en oude kranten. Mocht u toch besluiten om gebruik te maken van kartonnen dozen, dan is het handig om gebruikte dozen te verzamelen. Wellicht heeft u vrienden, familieleden of buren die nog dozen thuis hebben liggen. Natuurlijk zijn deze dozen ook af te halen bij de supermarkt.

Recycle oude spullen

Een verhuizing is het perfecte moment om oude spullen weg te doen. Verkoop, doneer of recycle oude voorwerpen die niet meeverhuizen. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de kringloopwinkel of schenk wat aan het leger des heils. Oude elektronica kunt u vaak inleveren bij de gemeente of bij een elektronicawinkel. Dit zal ertoe leiden dat er minder spullen ingepakt moeten worden voor de verhuizing. Daarnaast zal er minder CO2 uitstoot verbruikt worden tijdens het transport omdat er minder vervoerd hoeft te worden. Ook kunt u relatief goedkoop verhuizen omdat u gebruik kunt maken van een kleinere transportwagen.

Verantwoord transporteren

Voor het transport van goederen kunt u kiezen voor een groen verhuisbedrijf. Bedrijven die aangesloten zijn bij het keurmerk “Erkende Verhuizers” houden rekening met milieubelastende factoren, veiligheid en kwaliteit. Sommige bedrijven zijn in staat om een verhuizing CO2-neutraal uit te voeren. Dit betekend dat uitstoot en energieverbruik beperkt wordt tijdens het verhuizen. Er zijn in Nederland ook enkele bedrijven die overgestapt zijn op elektrische verhuisauto’s. Door het gebruik van transportwagens die rijden op zon- en windenergie zal er minder uitstoot ontstaan gedurende een verhuizing.

Milieuvriendelijke schoonmaak

Staat u op het punt om de oude woning te verlaten en het nieuwe huis te betreden? Voor het intrekken is het verstandig om de nieuwe woning grondig schoon te maken. Zorg er ook voor dat de oude woning in goede staat wordt achtergelaten. Maak bij het poetsen vooral gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Maak bijvoorbeeld gebruik van soda, natuurazijn, groene zeep en ossengal zeep. Deze middelen zijn namelijk biologisch afbreekbaar. Hierdoor zal er minder watervervuiling ontstaan