utrecht.allesduurzaam.nl

Duurzame erfafscheiding: kies voor kastanjehout

Kastanjehout

afbeelding 1 allesduurzaam

Voor de omheining van een tuin wordt vaak een schutting gebruikt. De meeste schuttingen worden echter gemaakt van geïmpregneerd hout of tropisch hardhout. Beide houtsoorten zijn niet bevorderend voor het milieu. Geïmpregneerd hout is over het algemeen behandeld met onder andere de stof CCA, dat door de Europese Unie als ‘zeer giftig’ is verklaard voor zowel mensen als dieren. Tropisch hardhout hoeft niet behandeld te worden, maar moet een grote afstand afleggen om in Nederland te komen, wat brandstof kost. Een milieuvriendelijk alternatief voor deze houtsoorten is kastanjehout. Dit is Europees hout, dat niet hoeft te worden behandeld.

 Land van herkomst

Kastanjehout is milieuvriendelijk, omdat het hout onder andere gekapt wordt in Frankrijk en Engeland. Het gekapte hout hoeft nu geen lange afstand af te leggen, zoals bij tropisch hardhout wel het geval is. Hierdoor wordt er veel minder brandstof verbruikt. Een ander voordeel is dat de Europese hakhoutcultuur behouden wordt. Naast Frankrijk en Engeland, heeft Nederland ook een kleine kastanjehout productie in de omgeving van Nijmegen. Deze productie is niet zo groot, maar is wel zelfvoorzienend voor Nijmegen.

Kappen

Het kappen van kastanjes gaat via het principe duurzame bosbouw. Het hout wordt alleen gekapt uit speciale productiebossen. Dit betekent dat er nooit meer bomen gekapt worden, dan er geplant worden, waardoor het bos niet krimpt. Een kastanje hekwerk gaat ongeveer 25 jaar mee, en een kastanjeboom heeft ongeveer 15 jaar nodig om te groeien. Als het hekwerk vervangen moet worden, is er ondertussen weer een nieuw boom gegroeid die gekapt kan worden.

Als u zeker wilt weten of uw kastanje erfafscheiding duurzaam gekapt is, kunt u kijken naar de keurmerken die het hout heeft. Het meeste kastanje hout is gecertificeerd met de keurmerken PEFC en FSC. Als u hout koopt met een PEFC of FSC keurmerk, weet u zeker dat dit afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen

Bewerking

afbeelding 2 allesduurzaamHet grootste voordeel van kastanjehout is dat het hout niet behandeld hoeft te worden met chemicaliën, zoals bij geïmpregneerd hout. Kastanjehout is een snelgroeiende loofboom, maar levert toch hardhout. Het hout heeft daarnaast een hoog looizuurgehalte. Door de hoge aanwezigheid van dit zuur, is het hout van nature bestand tegen vocht en schimmels. Het is daarom niet nodig om het hout te bewerken.

Toepassingen

Er zijn verschillende soorten erfafscheidingen van kastanje. De bekendste zijn de Franse en Engelse hekwerken. Deze hekwerken bestaan uit dunne latten die met sterk ijzerdraad aan elkaar gevlochten worden. De hekken zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. As u graag meer privacy wilt, kunt u het beste kiezen voor een kastanje houten schutting. De kastanje schutting heeft een andere uitstraling dan de normale schuttingen, omdat de omheining wordt opgebouwd uit dunne latten.

Aanschaf en plaatsing

Als u besluit om een kastanje erfafscheiding aan te schaffen, is het verstandig om de erfafscheiding te bestellen bij een lokale fabrikant of winkel. Zo hoeft het hout een relatief korte afstand af te leggen. Vervolgens kunt u het hekwerk zelf plaatsen of laten plaatsen. Over het algemeen is een kastanje hekwerk gemakkelijk te plaatsen. Dit komt mede doordat het hout licht van gewicht is.