utrecht.allesduurzaam.nl

Kunststof kozijnen steeds duurzamer

Houten kozijnen 

duurzame kozijnenHardhouten kozijnen hebben een lange levensduur tot wel 75 jaar. Goed onderhoud is hierbij super belangrijk. Eens in de 5 jaar moeten de kozijnen geschilderd worden. De isolatiewaarde of U-waarde wordt uitgedrukt in W/m2k. De U-waarde is niet alleen afhankelijk van het kozijn maar ook van het soort glas. Houten kozijnen hebben een standaard U-waarde van 2,4 W/m2k en bieden goede isolatie aan uw woning. Nadeel van houten kozijnen is dat er voor de productie veel houtkap nodig is. Bij de aanschaf van houten kozijnen is het belangrijk dat u kiest voor kozijnen met een FSC-keurmerk. Deze organisatie zet zich in voor verantwoord bosbeheer. Zo moet voor iedere gekapte boom een nieuwe boom geplant worden.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn zeer sterk en gaan tot wel 40 jaar mee. Vroeger isoleerde aluminium kozijnen slecht, maar tegenwoordig is de isolatiewaarde verbeterd door thermische onderbreking. Dit is een kunststof deel in de binnenkant van het aluminium kozijn, waardoor de kou niet naar binnen wordt geleid. Toch hebben aluminium kozijnen de slechtste U-waarde, deze zit tussen de 1,8 en de 2,7 W/m2k. Voordeel van aluminium kozijnen is dat ze 100% recylcebaar zijn.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur tot wel 40 jaar.  Kunststof kozijnen hebben over het algemeen de laagste U-waarde. De U-waarde van een kunststof kozijnen ligt gemiddeld tussen de 1 en 2,0 W/m2k, en isoleren hierdoor het beste. Voordeel van kunststof kozijnen is dat ze worden gemaakt van PVC, hierdoor is er geen houtkap nodig. Vroeger was er veel commentaar op de productie van PVC, maar inmiddels is deze productie steeds verbeterd, en zijn de materialen tot wel tien keer recyclebaar. Belangrijk bij kunststof kozijnen is dat ze een keurmerk van branchevereniging VKG hebben.

In combinatie met dubbel glas

De isolatiewaarde van kozijnen is afhankelijk van het soort raam. Wanneer u nieuwe kozijnen wilt, kunt u het beste kiezen voor de combinatie met HR++ glas. De isolatiewaarde van dit soort glas is heel hoog doordat de glasplaten worden gescheiden met edelgas. Dit heeft minder warmteverlies dan standaard dubbelglas dat wordt geïsoleerd met lucht. Daarnaast is het raam voorzien van een extra coating. Dit soort glas verbeterd de duurzaamheid van uw huis, in combinatie met nieuwe kozijnen kunt u jaarlijks tot wel € 280 besparen.

Kosten van kozijnen

De prijs van een kozijn is afhankelijk van veel factoren. Natuurlijk heeft het materiaal invloed op de prijs van het kozijn. Daarnaast heeft het type kozijn invloed op de prijs. Hieronder een overzicht van enkele mogelijkheden (afmetingen: 60 x 60 cm):

 

Type

Kunststof

Hout

Aluminium

Vast kozijn

€ 111

€ 130

€ 157

Draai- of kiepraam

€ 201

€ 247

€ 280

Val raam

€ 170

€ 210

€ 270

 

Kunststof kozijnen zijn het duurzaamst. De productie van kunststof is de afgelopen jaren verbeterd en de materialen kunnen tot wel tien keer hergebruikt worden. Daarnaast hebben kunststof kozijnen de beste isolatiewaarde, en zijn over het algemeen het meest voordelig in aanschaf.