utrecht.allesduurzaam.nl

Kozijnen ook van belang bij isolatie

De laatste jaren zien we vooral bij kunststof kozijnen een grote vooruitgang op het gebied van isolatiewaarde. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de verbetering van het materiaal, maar ook door de verbeterde vorm van constructie.

Kamers in een kunststof kozijn

Stilstaande lucht is een perfecte vorm van isolatie. Dit hebben de ontwerpers van de nieuwe generatie kunststof kozijnen zeer serieus genomen. De moderne kunststof kozijnen bestaan allemaal uit meerdere kamers waar de lucht zijn isolerende taak uitoefent.

isolatie1Op de afbeelding  is goed te zien hoe het profiel van een modern kunststof kozijn ingedeeld is. De vele verschillende kamers zorgen ervoor dat kou en warmte moeilijk van buiten naar binnen. Ook zie je in verschillende kamers nog een zwart gedeelte. Dat is een soort schuim dat nog een extra isolerende werking geeft. Ook is duidelijk dat in dit voorbeeld driedubbel glas gebruikt wordt, ook dit verhoogt de isolatiewaarde.

Hoe wordt isolatiewaarde aangeduid

De isolatie waarde wordt uitgedrukt in een U-waarde, Ug voor het glas en Uf voor profiel. Hoe lager de U waarde des te beter de isolatie van het kozijn.  De U-waarde wordt dan weer uitgedrukt in W/m2k. Dit staat voor de temperatuur die per seconde door het kozijn heen gaat, uitgedrukt in Watt.

Het bouwbesluit stelt dat kozijnen moeten voldoen aan 4,2 W/m2k. Bijna alle kunststof kozijnen halen dit wel. Tegenwoordig zijn er zelf kozijnen en ramen die onder de waarde 1 blijven, dit betekent in de praktijk dat er beduidend minder gestookt hoeft te worden. Dit is niet alleen gunstig voor uw portemonnee maar natuurlijk ook voor het milieu.

Mocht het dus tijd zijn om de kozijnen te laten vervangen is het verstandig om jezelf goed te verdiepen in het grote aanbod van soorten kozijnen. Vraag naar de specificaties van verschillende kunststof kozijnen en de bijbehorende isolatiewaarde.