utrecht.allesduurzaam.nl

Vijf vegatips voor de fervente vleeseter

Hierbij vijf tips om vleeseters een alternatief voor te leggen:

Lekker vega

Buffet of etentje? Verras je gasten en maak alle gerechten vegetarisch. Zorg dat het superlekker is en test de reacties. Voor wie durft: verwerk vleesalternatieven van bijv. de Vegetarische Slager en nep je gasten. Zeg dat er vlees in zit. Eens kijken wie in de val trapt!

Minder vlees

De onbeperkt-sparerib-eter wordt niet zomaar vegetariër, dus probeer het eens met één of twee dagen in de week zonder vlees. En wees er trots op! Laat zien dat je de aarde doorgeeft met een dagje minder vlees eten.

Ander vlees

Met biologisch vlees zet je ook een hele stap in de goede richting. Liever bio dan scharrel, want voor voor biovlees gelden strengere regels. De KeurmerkenWijzer van Milieu Centraal geeft je informatie over de keurmerken op de verpakking. Als je ook nog rekening wilt houden met de ontbossing door het gebruik van soja in veevoer  (die ecologische voetprint van vlees is groot): kippen hebben minder voer nodig dan varkens en koeien.

Bio duurder?

Ja, vaak wel.  Voor wie niet wil of kan investeren in een groenere toekomst: gooi het economische argument in de strijd. Minder vlees is goedkoper, dus wie minder vaak vlees eet kan je ook vaker biologisch inkopen. Vegetarische alternatieven zoals groente en bonen zijn per kilo goedkoper dan vlees.

Kroost

Voor de die-hard vleeseter die voor veel argumenten ongevoelig is: gooi de kinderen en kleinkinderen in de strijd. Wens je de volgende generaties bio-industrie, kaalkap en een extremer klimaat toe?

Auteur: Jitske Jonkman. Meer tips op de site van het Wereld Natuur Fonds