utrecht.allesduurzaam.nl

Hoe kleed je je diervriendelijk?

 
1. Wist je dat voor de zijdeproductie de zijderupsen levend worden gekookt? Lyocell (Tencel) is een prachtig duurzaam alternatief. Viscose als alternatief kan ook mooi zijn, zeker een fijn geweven viscose met een mooie matte glans. Er is weliswaar peace silk, zijde waarbij de rupsen worden gespaard, maar dat is nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Links: top van VPL, gemaakt van Tencel.
 
2. Helaas is ook wol niet al te diervriendelijk. In de meeste landen is wol een bijproduct voor de vleesproductie in de intensieve veehouderij. Stel je bij de diervriendelijkheid daarvan niet al te veel voor. Veehouders snijden gerust de staarten van lammetjes af en gooien geschoren schapen in baden met ontsmettende chemicaliën. Australië staat onder druk om een einde te maken aan mulesing, waarbij schapen onverdoofd van een stuk huid rond de anus worden ontdaan. Is het voorhanden, koop dan biologische wol, en is dat er niet, let er dan op dat in het label niet aangegeven staat dat de wol uit Australië komt. Met wol uit Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland of Europa zit je safer. Onder: vest van Inti, van duurzame wol.
 
3. Gelukkig worden steeds prettigere en mooiere schoenen gemaakt van alternatieve materialen voor leer. Leer komt van runderen, kalveren, schapen, geiten en konijnen, maar ook in toenemende mate van honden- en kattenhuiden, uit Azië. Probleem is dat meestal niet te achterhalen valt welk leer jouw schoenen bevatten, tenzij de producent daar openheid over geeft (hetgeen niet vaak voorkomt). Alternatieven zijn wel voorhanden. Steeds meer winkels en webshops bieden faux leather, kunstleer, suedine, of synthetisch leer aan dat lang niet altijd meer onprettig draagt. Typ deze termen eens in in het zoekveld bij websites als Shopstyle of grote schoenen webshops. Je zult verbaasd zijn over het resultaat.
 
4.  Ook polyesterbreisels en fleece zijn helaas niet 'schoon'. Ze geven wel tot 1900 hele kleine vezels per wasbeurt af. Deze vezels vormen een belangrijke aandeel in de zogenaamde 'plastic soup'. Dit is een eiland van niet afbreekbaar plastic afval dat rond drijft in de Stille Oceaan, waardoor jaarlijks naar schatting 100.000 zeezoogdieren en een miljoen zeevogels sterven.
 
5. En wil je toch het liefst wel zijde, leer en wol? Het loont beslist de moeite eens op Marktplaats te kijken. Er is een ongelooflijk groot aanbod aan 'miskoopjes' voor vaak zeer kleine prijsjes. Zoek eens op jouw favoriete merken. Die zijn er vast ook. Links: nieuwe herenschoenen van Floris van Bommel, Marktplaats.

Sustainablestyle is de website van Claudia Hulshof.
Hier lees je alle eerdere bijdragen van Claudia.