utrecht.allesduurzaam.nl

Lees de kleine lettertjes bij alle cosmetica

Op vakantie heb ik een BIO verzorgingsproduct aangeschaft  dat bij nadere bestudering niet is wat er op de verpakking staat…Het schaamrood staat me op de kaken dat ik me schuldig heb gemaakt aan het lekkende-kraantje-van-de-loodgieter-syndroom.  Betuttelend roep ik al jaren dat je vooral goed op de ingredienten moet letten en er zelf totaal geen aandacht aan schenken…. Ik kan mijn foutje verdedigen.

Hiernaast het gewraakte flesje. Zoals je ziet staat er duidelijk op dat het hier om argan olie gaat. De naam is ook helemaal goed: So Bio en dat trok naast het Bio certificaat rechts onder de productnaam Argan direct mijn aandacht.

Ik heb dit flesje van de plank gepakt en afgerekend. Nu kun je je afvragen waarom ik arganolie koop terwijl ik zelf argan lever van een totaal ander merk. De reden voor deze aankoop: mijn arganolie van Hevea (200ml, net geopend) was kapot gekletterd op de tegelvloer. BALEN! Tot mijn stomme verbazing kwam ik er in Spanje achter dat argan niet te vinden is. Heel Bilbao, San Sebastian en internet afgestruind…niets. Terwijl Marokko om de hoek ligt. Mijn gemoedstoestand toen kun je samenvatten onder de noemers ‘lichte paniek’ en ontwenningsverschijnselen.

200ml argan olie sleep ik niet voor niets mee. Ik gebruik het voor van alles en nog wat: dagelijkse verzorging van mijn gezicht, als body lotion, 1x per week als haarmasker, aftersun, smeer het op de muggenbulten van de kinderen -die slinken aanzienlijk en jeuken niet meer-, kortom het wondermiddel is in ons gezin het item dat je meeneemt als je naar een onbewoond eiland zou gaan.

Gelukkig hadden we 2 daagjes Frankrijk gepland met vrienden en daar is argan in overvloed te krijgen. In Frankrijk dook ik direct een apotheek in. Apotheken daar zijn niet te vergelijken met hier. Iedereen die wel eens een farmacie is binnengelopen komt in een beautywinkel waar toevallig ook medicijnen te krijgen zijn. Het aanbod is waanzinnig groot met voldoende verantwoord assortiment. In de farmacie had ik de argan zo gevonden en afgerekend. Per slot van rekening werd het in een apotheek verkocht dus dan moet het goed zijn, toch?

En toen het moment waarop mijn huid had gewacht:  heerlijk smeren met argan. Ik deed wat olie in de palm van mijn handen en het eerste wat mij opviel was de geur: zoetig, zonnebloemiger en cocos, maar niet de kenmerkende licht nootachtige geur van argan. Toen pas draaide ik het flesje om:

de achterkant van het gewraakte flesje met de ingredientenlijst

achterkant etiket van de argan die geen argan bleek te zijn

Duidelijk is dat er heel veel informatie te vinden is op de achterkant. In 1 oogopslag had ik zonder te lezen kunnen zien dat er wel veel ingrediënten in dit pure product zitten en dat het om een mix gaat. Bij nadere bestudering zit er zelfs argan in, dus het etiket klopt wel, alleen staat argan niet in de top 4, dus zit er in feite heel weinig van deze olie in. Dit komt in de cosmeticawereld veel voor, noemen van een superingredient en daar vanwege kostprijs een minimale hoeveelheid van gebruiken. De prijs, 16,95 voor 100ml had me ook aan het denken moeten zetten.

Hoe had het etiket er dan uit moeten zien? Vergelijk onderstaande plaatjes en je ziet het verschil direct. De eenvoud spat er vanaf: 1 ingrediënt, meer niet.

Argan wordt vaak, heel vaak gebruikt in cosmetica. Huismerken maar ook bekende merken zoals Nivea of  Moroccon oil adverteren met argan en gebruiken de goede eigenschappen van deze olie om producten onder de aandacht te brengen. Dit is ook gewoon toegestaan, maar zoek je de real stuff dan is het toch aan te raden om door alle certificaten, productnamen en vooral reclame heen te kijken en toch even het flesje om te draaien, ook bij organic of biologische producten. Scheelt weer in teleurstellingen!

Wil je nog meer zekerheid vraag een merk dan om een laboratoriumanalyse van een ingrediënt. Dit is natuurlijk veel gedoe en ik snap best dat prioriteiten daar niet liggen. Bij alle pure oliën zit het er bij ons standaard bij, scheelt weer. Etiket kan er ongeveer zo uit zien:

We hebben allemaal wel eens haast en geen tijd om uitgebreid te lezen. Of zoals ik, de plek (apotheek) en het certificaat BIO geeft zo veel vertrouwen dat we een aankoop doen op basis van deze informatie en niet naar de kleine lettertjes kijken. Ik heb mijn lesje geleerd en blij dat ik thuis ben.

Wil je de verschillen zelf ervaren? 1 & 2 september sta ik op de Levenskunstbeurs in Driebergen en kun je naar hartelust komen smeren.