utrecht.allesduurzaam.nl

Kies vlees en vleesvervangers bewust

De productie van eiwitrijke voedingsmiddelen kost veel energie. Vlees zorgt daarbij voor veel meer milieuschade dan plantaardige eiwitproducten. Voor de productie van 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal nodig. Vleesproductie zorgt verder voor veel meer uitstoot van broeikasgassen, verzuring van de bodem en de lucht en voor dierenleed. Dat geldt ook voor vleesvervangers gemaakt van zuivel.

Tips

  • Eet gevarieerd en niet te veel. Dat voorkomt overgewicht én het is beter voor het milieu!
  • Wilt u milieuvriendelijke eiwitrijke voedingsmiddelen eten, kies dan plantaardige producten, zoals peulvruchten, noten en groenteburgers. En laat lamsvlees en rundvlees van vleesvee staan, want die zorgen voor de hoogste milieubelasting.
  • Van alle vleessoorten heeft kippenvlees de laagste milieubelasting. Telt behalve het milieu ook dierenwelzijn mee als u boodschappen doet? Let dan bij kip op een dierwelzijnskeurmerk, zie keurmerken. Biologisch, Label Rouge of Beter Leven 3 sterren gaan het verst.
  • Een dagje zonder vlees of vleesvervanger kan trouwens ook best; we krijgen gemiddeld anderhalf keer zoveel eiwit binnen als we dagelijks nodig hebben.

Meer info bij Milieu Centraal