utrecht.allesduurzaam.nl

De Magie van Olie

gevoeligehuidOlie van planten, noten en zaden zijn al duizenden jaren in gebruik om de huid te verzorgen en mooier te maken. Olie is nu nog net zo effectief als in de tijd van Cleopatra. Onze voorouders ontdekten al de verzachtende, anti-verouderende en ultra verzorgende werking van olie. De oude Grieken en Egyptenaren waren verzot op olijfolie zowel in hun voedsel als op hun lichaam. Rijk aan natuurlijk vitamine E is olie je beste keuze mocht je ooit terecht komen op een onbewoond eiland. Met olijfolie kun je overleven en houd je een heerlijke zachte gehydrateerde huid.

Gezond en Multifunctioneel

Je kan olijfolie gebruiken om make-up te verwijderen, huid en haren te voeden en te verzorgen en te beschermen tegen schadelijke invloeden van de zon. Het zegt eigenlijk al genoeg dat de eeuwig goed uitziende Sophia Loren zweert bij de beauty power van olie.

Olie = Huideigen = Effectiever

MissBio is al langer fan van het gebruik van olie voor je gezicht, lijf en haar. Toch zijn mensen wat huiverig om olie te gebruiken. Angst voor een vettig laagje weerhoudt veel vrouwen om olie een vaste plek te geven in hun beauty ritueel.

Onterecht want juist olie is huideigen, wordt snel opgenomen en houdt het natuurlijke vocht in je huid vast door het creëren van een barriere aan de oppervlakte. Grootste vooroordeel is dat olie puistjes en vette huid veroorzaakt. Niets is minder waar. Eigenlijk zijn juist veel cremes complexe formules met veel ingrediënten die juist poriën kunnen verstoppen. Plantaardige olie heeft een veel fijnere moleculaire structuur die makkelijker kan worden opgenomen. Per slot van rekening produceert je huid ook olie. Olie is dus een stof die je huid herkent en effectief kan absorberen.

Gevoelige en Intolerante Huid

Zeker het gevoelige huidtype heeft baat bij dagelijkse verzorging op basis van olie. Juist omdat olie geen conserveringsstoffen of andere toevoegingen, die een gevoelige reactie veroorzaken,  nodig heeft. Simpel gezegd bacteriën kunnen niet gedijen in olie, wel in water. De kans op allergische reacties verklein je sterk door het gebruik van zuivere olie.

Gecombineerde tot Vette Huid

Klinkt tegenstrijdig en misschien gek, maar ook de gecombineerde tot vette huid knapt op van olie. Het lijkt contraproductief om olie te gebruiken op een vette of gecombineerde huid, maar eerlijk gezegd is het de meest effectieve oplossing. De huid weet wanneer zij voldoende beschermd is door meer eigen olie te produceren als de huid droog is en minder als de huid in balans is. Uitdrogende, op zeep gebaseerde reiniging en olievrije  en sterk uitdrogende acnebehandelingen verwijderen de natuurlijke verdediging van de huid. De huid zal juist meer olie produceren om de bescherming te herstellen. Gevolg mogelijk nog meer puistjes.
Pure plantenolie, olie op olijf of op basis van argan in een licht absorberende formule zal de vette tot gecombineerde huid kalmeren en tegelijkertijd de ontstekingen en irritatie helen.

Olie en Droge Huid

Olie vult een uitgedroogde kwetsbare huid aan en vermindert droogtelijntjes. Een lichte hydraterende structuur biedt een droge huid voldoende
In het algemeen kun je olie als vervanging van je dag en/of nachtcreme gebruiken. Zeker de ‘lichtgewicht’ varianten speciaal ontwikkeld voor het gezicht zullen in je huid ‘verdwijnen’ en je huid soepel en zacht maken. Foundation en andere makeup kan al na een paar minuten aangebracht worden.

Ben je nog niet helemaal overtuigd? Geef je huid een kans en probeer het een keer en ervaar het verschil.

De meest gebruikte oliesoorten:
Abrikozenpit olie: droge ruwe en schrale huid, rijk aan vitaminen, snel door huid opgenomen. Geschikt als baby olie.
Argan Olie: vermindert uitdrogen en rimpelvorming van huid, rijk aan anti oxidanten, goed voor huidaandoeningen zoals jeuk eczeem, psoriasis, lichte bescherming tegen zon.
Avocado olie: zeer droge huid en of beschadigde huid, rijk aan vitamine E, dieptewerking op bindweefsel.
Jojoba olie: gecombineerde onzuivere huid, absorbeert snel, ideaal bij acne littekens en ontstekingen.
Tamanu Olie: werkt ontstekkingsremmend en ondersteunt het herstel van littekens, hoge dosis essentiële vetzuren herstellen zachtheid en elasticiteit van de huid. Geschikt voor verbrande of beschadigde huid ( licht tot vrij ernstig). Het heeft pijnverdovende, ontstekingsremmende, wondgenezende werking. Huidverhardingen worden weer zacht met Tamanu.

Het volgende artikel gaat over huidtype en de keuze voor producten. Deel 1 aandacht voor de droge en de gevoelige huid.