utrecht.allesduurzaam.nl

Dubbel glas, voor meer warmte en minder geluid

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw ramen te isoleren:

  • Gewoon dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee (soms drie) glasplaten met daartussen een ruimte, de spouw. In deze spouw zit droge lucht. Een spouwbreedte van 15 mm geeft de beste isolerende werking. De spouw van 'gewoon' dubbelglas is gevuld met droge lucht
  • Hoog Rendementglas. HR+ glas en HR++ glas zijn gevuld met edelgassen. Edelgassen isoleren beter dan gewone lucht. Daarbij zit er aan de binnenzijde een isolerende laag
  • Voorzetramen. Er wordt een kozijn met glas geplaatst voor of achter het bestaande raam met een lagere isolatiewaarde dan dubbel of HRglas. 

Waarom zou u kiezen voor raamisolatie?

  • Energiebesparing. Het vervangen van enkel glas door dubbel glas leidt tot Minder tocht. Bij enkel glas verdwijnt veel warmte naar buiten. En dus zet u de thermostaat een graadje hoger. Dubbelglas en HR+-glas behoudt de behaaglijkheid in huis.
  • Minder condens aan binnenzijde. De ramen aan de binnenzijde beslaan minder snel, omdat het glas aan deze zijde warm is.
  • Minder geluidsoverlast. Alle soorten isolerend glas zorgen voor minder geluidsoverlast van buiten naar binnen. U kunt zelfs kiezen voor dikker glas, waarbij twee glasplaten in de ruit van ongelijke dikte zijn, of een grotere spouwbreedte toepassen. Ook het aanbrengen van ventilatieroosters met een geluiddempende functie boven de ramen houdt geluid tegen. Zorg voor goede naad-, voeg- en kierdichting bij de ramen om binnendringen van geluid tegen te gaan.
  • Betere inbraakveiligheid. De inbraakveiligheid van uw woning kan op gelijksoortige wijze worden verbeterd door dikker glas of gelaagd glas te nemen. Ventilatieroosters boven het raam of inbraakveilige kierstandhouders op draai- en uitzetramen zijn ook gunstig voor inbraakpreventie. U kunt zo ventileren zonder ongewenst bezoek te riskeren.
  • Andere lichtinval is mogelijk. HR+ en HR++ glas laat ongeveer 10% minder licht door dan dubbelglas zonder coating. Dit verschil in lichtintensiteit merk je niet op energiebesparing, en dat is gunstig voor het leefmilieu en uw portemonnee.
  • Investeringskosten snel terugverdiend. Het vervangen van enkel glas door dubbel glas vraagt wel eerst een investering voor het aanschaffen en laten plaatsen van het dubbel glas.Maar dit verdient u in de loop van de tijd absoluut weer terug.

KIWA- en KOMO keur

KIWA keurt de isolatiewaarde van HR-glassoorten. Als de aanduiding HR en de productnaam zijn aangebracht op de afstandhouder tussen de glasplaten, dan geeft dat de zekerheid dat het om HR-glas gaat. Ramen met KIWA keur krijgen tevens het KOMO-keur.


Bron: MilieuCentraal