utrecht.allesduurzaam.nl

Ga slim om met de thermostaat

Een huis dat 's nachts onnodig warm gestookt wordt, verliest ook meer warmte. Daardoor gebruikt  de cv-ketel meer gas dan nodig is. Gun de ketel en uw portemonnee meer rust door pas 's morgens het huis op een aangename temperatuur te brengen. De thermostaat lager zetten dan 12 graden heeft overigens ook geen zin; dan wordt het in huis te vochtig.

Slapen

De thermostaat lager zetten kan al ruim voor het slapen gaan. De kamer blijft nog lang genoeg warm. Een klokthermostaat helpt om op tijd een lagere temperatuur te kiezen en het 's ochtends op tijd weer warm te krijgen. Hij helpt ook tegen vergeten: bijna een kwart van de mensen ziet het 's nachts lager zetten van hun thermostaat soms over het hoofd.

Ook in zeer goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen met vloerverwarming is het beter om 's nachts de thermostaat lager te zetten, bijvoorbeeld op 18 graden. Installateurs raden nog wel eens af om voor het slapen gaan aan de thermostaat te draaien, maar dat is niet terecht. Dit soort huizen verliest 's nachts heel traag hun warmte, maar ook het opwarmen ervan gaat traag. De thermostaat 's nachts iets lager is dan het meest voordelig.

bron: Milieucentraal; lees verder