utrecht.allesduurzaam.nl

Kies duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen

Rekening houden met het milieu kan u veel opleveren, zoals een comfortabele woning en geld in de portemonnee. Zoek een aannemer die werkt met milieuvriendelijke materialen en energiebesparende maatregelen. Duurzaam kiezen hangt samen met de levensduur, het onderhoud, de kosten en uw smaak. Kozijnen zijn er van hout, kunststof of aluminium. Let bij aanschaf van kozijnen op toekomstig onderhoud, een keurmerk en de garantievoorwaarden.

  • Hout
    Hout is een vernieuwbare grondstof, laat zich makkelijk repareren en hergebruiken en heeft in vergelijking met andere materialen weinig energie nodig voor de winning en productie. Bovendien is hout volledig biologisch afbreekbaar. Toch is hout niet zonder meer milieuvriendelijk. De illegale houtkap kan grote schade toebrengen waardoor bossen vaak onherstelbaar vernield worden. De milieuvriendelijkheid van hout hangt van de teelt van het hout en de transportafstanden. Kies daarom voor hout met een FSC-keurmerk.
  • Aluminium
    Aluminiumkozijnen met VMRG-keurmerk hebben een thermische onderbreking om energieverlies tegen te gaan. Ze voldoen aan eisen op het vlak van inbraakbeveiliging en blijven gegarandeerd lang goed en mooi. Aluminium dat tijdens fabricage, sloop of renovatie vrijkomt, wordt hergebruikt.
  • Kunststof
    Kunststof kozijnen met het VKG-keurmerk hebben een recyclegarantie en voldoen aan strenge eisen wat betreft constructie en inbraakwering en de manier waarop ze worden geïnstalleerd.

Voor wie meer wil weten

Adressen voor duurzame kozijnen op Allesduurzaam.nl.

Het is handig om te weten voor welke keuzes u komt te staan wanneer u een kozijn wilt laten vervangen. Is het bijvoorbeeld nodig om een vergunning aan te vragen? Wat zijn de voordelen van extra isolerend glas? Hoe maakt u de woning veilig tegen inbraak. Hoe kunt u goed ventileren. En hoe krijgt u de afspraken met de aannemer duidelijk op papier? Kijk op  www.verbouwwijzer.nl of www.milieucentraal.nl voor praktische tips.