utrecht.allesduurzaam.nl

Spelt herontdekt als supergraan


Spelt is een zeer eiwitrijke graansoort, die een beetje op tarwe lijkt, maar een aantal voordelen bevat. Zo zit er 10 tot 25 procent meer eiwitten in dan in ieder ander commercieel geproduceerde tarwesoort. Het bevat veel complexe B vitaminen waaronder foliumzuur en nicotinezuur naast vitamine E en de mineralen ijzer, magnesium en fosfor. Plus een groot aantal hoogwaardige onverzadigde vetzuren. De smaak is krachtiger dan die van tarwe. Het vraagt wel iets meer aandacht bij gebruik als basis voor gebak. Veel mensen met een tarwe-allergie zijn blij met spelt, omdat de bezwaren van tarwe niet voor dit supergraan gelden. Veel tarwe is zodanig doorgekweekt dat het minder voedingsstoffen bevat dan vroeger. Daarom reageren diverse mensen slecht op tarwe.  Onze spijsvertering reageert niet goed op minderwaardig voedsel. Spelt wordt meestal biologisch verbouwd en bevat nog wel zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Spelt wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen doordat water er gemakkelijk in oplost. Zoals bekend spelen vezels in de voeding een belangrijke rol bij het gezond blijven.  Spelt heeft een hoog vezelgehalte en is daardoor heel wat voedzamer dan veel hedendaags brood.img 5732

Populariteit groeit

De hoeveelheid geconsumeerde speltartikelen is flink gegroeid. Ook boeren zijn enthousiast, vooral biologische, want het gedraagt zich goed op een biologische akker. Biologisch voedsel wordt gelukkig meer en meer gewaardeerd. Spelt heeft minder bemesting nodig en is resistenter tegen ziekten dan andere granen. Wel zitten er veel gluten in dus voor diegenen met een gluten allergie is het misschien een minder goede keuze. Alhoewel de gluten in spelt van een andere samenstelling zijn dan de gluten die in tarwemeel zitten, zou men er toch op kunnen reageren. Dat kan per persoon verschillen en is een kwestie van uitproberen.

Biologisch en ecologisch duurzaam

Dat spelt zo gezond is als men zegt staat buiten kijf. Qua ecologische duurzaamheid scoren tarwe en rijst veel minder goed dan spelt. Er worden nl. veel meer bestrijdingsmiddelen gebruikt en ze worden over grote afstanden over de aardbol getransporteerd.  Biologisch voedsel is wat dat betreft altijd een betere keus omdat het vaak van dichtbij komt en zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen wordt verbouwd. Dat betekent behoud van voedingsstoffen en ook smaak.

Op de foto: spelt op de akker in Winterswijk-Kotten