utrecht.allesduurzaam.nl

Allesduurzaam draait om 'het milieu'

'Het milieu', we hebben het er dagelijks over, maar waar staat de term 'milieu' eigenlijk voor? De Dikke van Dale heeft een mooie definitie voor het milieu, die in één klap helder maakt waarom we een gezond milieu nodig hebben.

milieu_aardbol.jpgVan Dale over 'milieu'

Van Dale: "het geheel van uitwendige omstandigheden die van invloed zijn op de leefomstandigheden, het welzijn van de planten, dieren en mensen in een gebied of in het algemeen, zoals de toestand van de atmosfeer, van het water, van de bodem, overheersende geluiden (lawaai) enz. "

Het milieu is de lucht die we inademen, de bodem onder onze voeten, de geluiden die onze oren vullen. Iets dat slecht voor het milieu is, is dus regelrecht slecht voor ons en onze kinderen. En dus is het een goed idee om zuinig met het milieu om te gaan. Ga direct naar onze adressen voor winkels en bedrijven die bewust omgaan met het milieu

Het milieu in ons dagelijks leven

Je denkt er niet vaak over na, maar elke dagelijkse handeling heeft impact op het milieu: Net uit bed? Je spuit deodorant op om fris de dag in te gaan. Maar de drijfgassen zijn schadelijk voor het milieu, je kunt beter een roller kopen. Je boterhammetjes voor je ontbijt even in de magnetron om te ontdooien? Energiegebruik heeft altijd impact op het milieu. Leg ze de avond ervoor al in een trommeltje klaar, of laat ze op een bordje ontdooien, terwijl je koffie maakt. Kopje koffie? De teelt heeft impact op het milieu! Een biologisch/ fair trade kopje koffie smaakt wel zo lekker.

Keuzes vóór ons leefmilieu

Het is maar een greep uit de keuzes die we de hele dag door maken. Kleine veranderingen makenj bij elkaar een groot verschil voor ons leefmilieu. We helpen je op weg om op één of meer terreinen in je leven milieubewuste keuzes te maken. Daarbij kun je denken aan:

  • Wees bewust van het milieu in de keuken. Gooi geen restjes weg, maar hergebruik ze in een volgende maaltijd. Biologische producten zijn altijd beter voor het milieu. En minder vlees eten maakt een groot verschil voor dieren én het milieu. Koop streekproducten zodat de transport niet zo op het milieu drukt. En ga voor de seizoensproducten, vers van Hollandse bodem
  • Echt goed voor het milieu is natuurlijk het besparen van energie: koop energiezuinige producten, isoleer je woning, zet de kachel een graadje lager en laat de was droog wapperen in de wind. De uitstoot van CO2 bij de productie van stroom is direct slecht voor het milieu
  • Zelfs voor je bankzaken kun je denken aan het milieu. Kies voor een bank die duurzaam omgaat met het milieu en investeert in projecten die het milieu en mensen geen schade aanbrengen.
  • Vrije dagen in het vooruitzicht? Kies je vakantie of uitjes zo dat je het milieu niet te zwaar belast. Reis bijvoorbeeld met de trein, blijf eens in eigen land, reis samen en kies voor een accomodatie met een milieu keurmerk
  • Ook de kleding die we dragen drukt op het milieu. Kies daarom voor eco mode: kleding die met zorg voor het milieu is geproduceerd. Ga voor kwaliteit, want hoe sneller je iets weggooit, hoe meer grondstoffen nodig zijn. En als je iets afdankt, denk dat aan hergebruik. Je dient het milieu als je even langs de kringloopwinkel fietst om je oude schoenen en kleding een tweede leven te gunnen.

'Het milieu', a way of living

Zuinig omgaan met het milieu, of liever onze leefomgeving is dus eigenlijk een way of living. Je zet de kraan even uit tijdens het poetsen, doet de deuren achter je dicht in de winter, gooit geen spullen weg, maar kijkt altijd of het opnieuw gebruikt kan worden en je let op de productie die schuilgaat achter een product. En als we met z'n allen die kleine stapjes zetten, maken we met z'n allen een groot verschil voor ons leefmilieu. Kijk op Allesduurzaam.nl voor inspiratie!

Webredacteur Christa Smits