utrecht.allesduurzaam.nl

Eco mode de nieuwe trend

Dat is ook te merken op Allesduurzaam. De webshops voor eco mode, met vrolijke jurkjes, hippe eco jeans en lingerie van biologisch katoen zijn niet meer weg te denken. Ook diverse duurzame modemerken vertellen over hun motivatie om nou juist eco mode te ontwerpen. 

Eco mode en het milieu: Ecolabels en keurmerken

Benieuwd waar je op moet letten, als je in de winkels speurt naar eco mode? Is de kleding gemaakt van biologisch katoen, dan vind je altijd een keurmerk op de kleding, zoals

  • het EKO-Keurmerk, Sustainable Textile
  • de Global Organic Textile Standard (GOTS)
  • het Europees Ecolabel
  • Ökotex Standard 100
  • Zie overzicht Keurmerken Eco mode

eco modeKeurmerken op eco mode vertellen iets over de productiewijze, de belasting voor het milieu. Bij eco mode is deze aanzienlijk lager dan bij andere kleding. Er worden eisen gesteld: energie- en waterbesparing, afvalreductie of het verminderen van uitstoot.

De stoffen voor eco mode zijn vaak afkomstig van biologische (katoen)teelt. Maar soms wordt voor eco mode ook gebruik gemaakt van gerecyclede materialen. Een mooi voorbeeld van eco mode is de Chameleon, een multifunctionele doek die je kunt gebruiken als sjaal/sarong/rok/jurkje/hoofddoek etc, gemaakt van gerecyclede PET (plastic) flessen.

Eco mode en de sociale aspecten

Daarnaast stelt eco mode eisen aan de sociale omstandigheden voor de mensen in de naaiateliers. Er wordt gecontroleerd of er geen kinderarbeid voorkomt, of mensen een vast salaris ontvangen en of er sprake is van scholing of medische zorg. Eco mode gaat dus verder dan alleen zorg voor het milieu. Let voor de sociale aspecten van eco mode vooral op keurmerken als:

  • Fair Wear Foundation
  • Fairtrade Max Havelaar
  • De blauwe knoop van Made By

little wings eco modeEco mode is er voor ieder moment

Eco mode draag je van vroeg tot laat. Doe je aan buitensport? Falcon Sportswear heeft zich aangesloten bij Made By en is koploper in eco mode voor de echte sportieveling. Zoek je juist comfortabele, mooie, natuurlijke kleding voor iedere dag, dan is de eco mode van Earth Collection een aanrader. Kies je bewust voor eco mode voor je baby? Slim, want eco mode is vrij van giftige stoffen en bestrijdingsmiddelen. Dit voorkomt allergische reactie en eczeem bij kindjes met een gevoelige huid. Ook biologisch katoen is een gezonde en milieubewuste keus, als je op zoek bent naar eco mode voor het hele gezin.

Nieuwsgierig geworden hoe jij duurzaamheid kunt vertalen naar eco mode in je eigen kast? Alle adressen van leuke winkels, trendy webshops en mooie duurzame merken vind je op de themapagina voor Eco Mode op Allesduurzaam.nl. Attendeer ook je vrienden op de voordelen van eco mode!

 

Webredacteur Christa Smits