utrecht.allesduurzaam.nl

EnergieBespaarWijzer

Energiebesparing staat volop in de belangstelling, omdat minder energieverbruik de uitstoot van CO2 tegengaat. Met de energieprijzen die steeds hoger worden, loont het zeker de moeite om energie te besparen in en om het huis.

Vuistregels van de EnergieBespaarWijzer

energiebespaarwijzer.jpgMensen zijn bereid om energie te besparen, maar kennen vaak slechts enkele mogelijkheden. De EnergieBespaarWijzer kent vijf vuistregels:

  • Besparen in een handomdraai
  • Kies energiezuinige apparaten
  • Ga energiebewust op weg
  • Maak je huis energiezuinig
  • Maak gebruik van schone energie. 

EnergieBespaarWijzer geeft praktische Tips 

Per vuistregel zijn een aantal praktische tips uitgewerkt. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat maatregelen aan de woning de meeste energiebesparing opleveren. Hierbij valt te denken aan het huis energiezuinig maken door een zuinige HR-combiketel te nemen en muren, vloer en dak te isoleren. Bewust de auto gebruiken volgt als tweede. Dit kan bijvoorbeeld door met het openbaar vervoer naar het werk te gaan, een auto met zuinig A-label te kopen en voor korte ritten wat vaker de fiets te pakken. Bij de aanschaf van nieuwe apparaten of verlichting is het zinvol om te letten op het stroomverbruik. Vaak staat dit met een energielabel vermeld op het apparaat of de verpakking. A-label is het zuinigst met energie en G-label het minst energiezuinig.

was aan de lijn 4943Ook op andere, vaak heel eenvoudige, manieren kan de energierekening omlaag worden gebracht. Te denken valt aan acties als korter douchen, de thermostaat een graad lager zetten of de televisie, computer en andere apparatuur niet stand-by laten staan maar écht uitzetten. Nog een manier om fossiele brandstof te vervangen door zon en wind is het drogen van de was buiten aan de lijn. Een ander onderdeel van de EnergieBespaarWijzer is zonne-energie. Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om water te verwarmen, terwijl zonnepanelen hiermee stroom opwekken. Hierdoor valt de gas- en elektriciteitsrekening een stuk lager uit.

Meer tips en uitleg staan op www.milieucentraal.nl/EnergieBespaarWijzer.

 
Groene energiebedrijven op Allesduurzaam

- Nederlandse energie maatschappij 100% waterkracht

- OXXIO