utrecht.allesduurzaam.nl

Deodorant en haarlak? Liever pompen en rollen dan sprayen

De zomersmog zorgt vooral voor problemen bij mensen met long- en hartaandoeningen. Ze gaan hoesten, krijgen een droge keel en last van benauwdheid. Drijfgassen en oplosmiddelen zijn zogeheten Vluchtige Organische Stoffen. Alle producten voor persoonlijke verzorging samen zorgen voor 6,5 procent van de VOS die elk jaar in Nederland in de lucht komt en dat aandeel is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. Dat komt vooral doordat consumenten steeds meer deodorantsprays gebruiken en steeds meer haarsprays.

Kies voor Natuurlijke Cosmetica

Gelukkig is er inmiddels een breed aanbod aan verzorgingsproducten die jou en het milieu geen schade toebrengen. Ontdek de merken, winkels en webshops zelf. Er gaat een wereld voor je open! Adressen Natuurlijke verzorgingsproducten 

Vluchtige Organische Stoffen (VOS)

Vluchtige Organische Stoffen verdampen gemakkelijk en worden vooral uitgestoten door verkeer en industrie. Drijfgassen in haarspray of deospray zijn te herkennen aan de aanduiding propaan, butaan, pentaan of dimethylether in de lijst met ingrediënten op het etiket.

Behalve drijfgassen zitten er in producten voor persoonlijke verzorging ook oplosmiddelen. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat nagellak sneller droogt, of voor het verspreiden van geur van een aftershave. Producten als nagellak en aftershave dragen minder bij aan de VOS-uitstoot omdat ze minder worden gebruikt. Haarsprays en deosprays dragen het meest bij aan luchtverontreiniging, omdat daar de meeste VOS in zitten en omdat die producten veel worden gebruikt.

Elke Nederlander geeft jaarlijks zo’n 145 euro uit aan haarverzorging, deodorants, geurtjes, huidverzorging, mondverzorging, scheerproducten, zeep, zonnecosmetica, bad en doucheschuim en andere producten. Kappers of schoonheidsspecialisten hebben maar een klein aandeel in het veroorzaken van drijfgassen.

Bron: Milieu Centraal