utrecht.allesduurzaam.nl

Werelderfgoed als duurzame vakantiebestemming

De voordelen van Duurzaam Toerisme

Toerisme kan een beter bewustzijn van de waarde van de natuur geven, zowel bij de reizigers als onder de lokale bevolking. Een voorbeeld hiervan is de Jiuzhaigou Valley in China. Ieder jaar bezoeken meer dan 2 miljoen mensen deze plek, wat jaarlijks 200 miljoen US dollar opbrengt. Omdat de toeristen alleen op een milieubewuste manier in de Jiuzhaigou Valley worden vervoerd, geldt het gebied als een goed voorbeeld voor andere beschermde gebieden in China.

Inkomen uit duurzaam toerisme kan niet alleen bijdragen aan de bescherming van biodiversiteit en ecosystemen, maar ook aan de welvaart van de lokale bevolking. Meer weten?  Duurzame reisorganisaties op Allesduurzaam.nl

Risico's van Toerisme

koraalUit het rapport blijkt echter ook dat het op veel plaatsen mis is gegaan. Zo heeft het Belize Barrier Reef geleden onder de vele toeristen. Mensen nemen massaal koraal mee uit het gebied. Daardoor staat de Reef inmiddels op de Unesco-lijst van World Heritage in Danger.

Tips voor een Duurzame Vakantie

IUCN (International Union for Conservation of Nature) heeft een lijst opgesteld met tips voor reizigers die de natuur in willen trekken.

 1. Bezoek gebieden waar gewerkt wordt aan natuurbehoud, zoals reservaten, natuurlijk Werelderfgoed of gebieden voor ecotoerisme. Neem de tijd om beschermingsprojecten te bezoeken. Of ga een stap verder en maak er een actieve vakantie van: veel natuurorganisaties bieden de mogelijkheid om mee te werken aan een project. Kijk voor een duurzame vakantiebestemming op de website van Sawadee: meer dan 100 actieve en avontuurlijke reizen. 
  Sawadee Puur Reizen
 2. Neem niet te veel bagage mee. Dit eindigt vaak als afval op de plaats van bestemming.
 3. Leer zo veel mogelijk over je bestemming voordat je vertrekt. Ontdek de natuurlijke schoonheid, de lokale bevolking en dreigingen voor de natuurlijke omgeving (is er droogte, is er risico op bosbranden, etc.). Deze kennis zorgt ervoor dat je nog meer uit je reis kunt halen.
 4. Maak gebruik van lokale reisbureaus met een goede reputatie, bij voorkeur organisaties die zich ook bezig houden met natuurbescherming.
 5. Kies voor eco-vriendelijke accommodatie: vraag hotels naar hun milieubeleid. Hebben ze maatregelen genomen om energie- en watergebruik te beperken? Dragen zij bij aan lokale natuurbescherming?
 6. Reis, indien mogelijk, met de trein of de bus naar je bestemming. Naast het beperken van uw CO₂-uitstoot, zie je op deze manier ook veel meer van de omgeving. Je kunt je uitstoot ook compenseren via een Gold Standard organisatie.
 7. Maak een verstandige menukeuze tijdens je vakantie. Kies voor streekproducten uit het seizoen en wees ervan bewust dat er, zonder dat je het weet, beschermde diersoorten op het menu kunnen staan. Pas bijvoorbeeld ook op met overbeviste vissoorten. Meer informatie over duurzame vis.
 8. Veel wilde dieren en planten zijn bedreigd. Je draagt bij aan hun bescherming door geen souvenirs te kopen die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten (zoals armbanden van koraal, schilden van schildpadden of sjaals van de wol van bedreigde antilopen). Meer informatie
 9. Het bekijken van wilde dieren  kan een geweldige ervaring zijn, maar stoor ze niet. Zowel voor hun veiligheid als die van jezelf.
 10. Houd contact met nieuwe vrienden die je op je bestemming hebt ontmoet. Of word lid van een lokale natuurbeschermingsorganisatie. Zo kun je ook op de langere termijn een bijdrage leveren.


De tips zijn gebaseerd op een rapport dat IUCN recent heeft uitgebracht onder de titel ‘Sustainable tourism in natural World Heritage’ (natuurlijk Werelderfgoed). Het volledige rapport is hier te downloaden: