utrecht.allesduurzaam.nl

Hoe kom je milieuvriendelijk af van de mieren in je tuin?

Houdt mieren uit de buurt
Bij mieren geldt eigenlijk voorkomen is beter dan genezen. Door preventief acties te ondernemen kun je voorkomen dat mieren op ongewenste plekken hun kamp opslaan.dreamstime mieren
• Dek etensresten in de keuken altijd goed af en zorg dat het aanrechtblad schoon is. Vooral zoetigheid geldt als een directe uitnodiging voor mieren.
• Sop de tuintafel regelmatig en veeg de tegels zodat los zand direct terug in de voegen gaat.
• Mieren houden van rottend materiaal in de tuin dus verwijder oud hout en blad. Sluit de vuilcontainers buiten en de afvalbakken in de keuken goed af, hier huist een ware voorraadschuur voor mieren.
• Maak voor de zomer een rondje met de kitspuit om kieren en spleetjes in het huis goed af te dichten.
• Wil je mieren buiten je huis of een bepaald gebied houden, dan zijn er verschillende middelen om een grens te maken waar mieren niet overheen zullen gaan. Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen. Leg een koperdraad langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen. Muntjes van vijf cent schijnen hetzelfde effect te hebben.
• Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Strooi het op de routes van de mieren en ze gaan er niet meer langs.
• Het is goed om te weten dat mieren altijd een vaste route nemen. Verstoor je die route dan raken de dieren gedesoriënteerd.
• Gooi koffiedik in je tuin. Vermeng het met een beetje tuinaarde en strooi het op plekken waar je de mieren vandaan wilt houden. Overigens is een beetje koffie goed voor de planten én katten hebben er een hekel aan. Twee vliegen in één klap.

Mieren vermijden met kruiden en planten
Er zijn verschillende kruiden en planten waar mieren een hekel aan hebben: salie, rozemarijn, bieslook, majoraan, maggikruid en basilicum. Zowel munt als boerenwormkruid staan bekend om hun mierwerende werking. Daarnaast hebben ze een hekel aan bepaalde sterke geuren: basilicum, oregano, knoflook, salie, rozemarijn, kruidnagel, nootmuskaat of kaneel. Je kunt de kruiden vermengen met water of de route blokkeren met wat strooisel. Mieren gaan ook niet over een laagje peper heen. Munt in welke vorm dan ook houdt mieren eveneens weg. De planten die mieren weren zijn afrikaantjes (eenjarig) of lavendel. Hier blijk de goudsbloem echter het meest effectief. Plaats de kruiden of planten in enkele strategisch geplaatste potten of op slimme plaatsen in de tuin.

Mieren bestrijdendreamstime mierenhoop
Word je helemaal onder de voet gelopen door de mieren dan is verdrijven misschien niet meer genoeg en zul je de mier moeten gaan bestrijden. Hierbij hoef je niet meteen naar de chemische middelen te grijpen. Er zijn diverse milieuvriendelijke alternatieven. Let op: deze tips zijn milieuvriendelijker maar niet altijd diervriendelijk!
• Een goed bestrijdingsmiddel is kokend water, al dan niet met afwasmiddel met citroengeur erin vermengd. Giet kokend water in alle uitgangen gieten en blijf dit enkele dagen herhalen.
• Een ander wondermiddel is azijnwater. Je kunt gewone azijn of schoonmaakazijn verdunnen met water en regelmatig de tuin met een plantenspuit besproeien. De verhouding hierbij is één deel azijn op twee delen water.
• Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid en eten de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood. Bakpoeder heeft hetzelfde effect.
• Het is misschien wel de simpelste oplossing om het gehele nest te verwijderen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Maar als je precies weet waar het nest zit, schep je het hele nest uit en deponeer je het geheel ergens anders.
• Heel milieuvriendelijk: vul bloempotten met tuinaarde en zet deze omgekeerd bovenop de nesten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Je kunt nu de gehele pot met het nest verwijderen.

Bron: Duurzaam Thuis