utrecht.allesduurzaam.nl

4 tips voor een mooie duurzame garderobe

riannedewitte 11.   Leve de gladde voering. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat breisels (je topjes, truien) zo snel lelijk worden? Draag je jasjes of jassen zonder voering of met een niet-gladde voering? Dit kan de oorzaak zijn. Flexibele breisels (maar ook veel geweven stoffen) schuren tegen niet-gladde stoffen als je er een jas over draagt. Dit veroorzaakt slijtage, te zien als lelijke bobbeltjes op je kleding, het zogenaamde pillen. Een jasje met een gladde voering voorkomt deels die slijtage. Ook ken je misschien het verschil tussen een ongevoerde en een gevoerde rok of broek. Een ongevoerde rok ‘plakt’ vaker aan je benen, zit niet goed doordat het niet mooi valt. Kijk uit naar een gevoerde. Gevolg: je kleding zit beter, blijft langer mooi en gaat dus langer mee.


linnen pantalon 12.    Koop linnen strak. Linnen is een stof die relatief milieuvriendelijk is.Het verbouwen van vlas, de plant waarvan linnen is gemaakt, vraagt weinig chemicaliën, veel minder dan bijvoorbeeld katoen. Linnen draagt bovendien prettig en koel. Mooi allemaal, maar linnen oogt soms slobberig en lijkt vaak te groot. Dit komt doordat linnen door het dragen uitrekt. Koop een linnen broek, blouse of overhemd dan ook strakker dan je ‘m hebben wilt, na een paar uur zit’ ie dan als gegoten. Is een broekspijp na het wassen een beetje kort? Strijk linnen vochtig, je kunt hierdoor een broekspijp behoorlijk verlengen.


3.       Laat kleding aanpassen waar je aan gehecht bent, in plaats van iets nieuws te kopen. We hebben allemaal wel kledingstukken waar we dol op zijn. Alleen past het niet meer in onze stijl of is ons figuur veranderd. Toch is het vaak nog heel goed aan te passen tot iets waar we opnieuw blij mee zijn. Verander een jurk in een top of een rok. Maak van een geliefde trui met een gat in de mouw een spencer. Laat de broek of rok die te wijd in in de taille innemen. Een goede coupeuse/kleermaker ziet vaak meteen wat er gebeuren moet en is de investering meer dan waard.


jurk4.       Wil je echt iets moois voor een speciale gelegenheid? Laat dan iets voor jezelf maken. Onlangs kocht ik deze jurk (links) bij Chris Meijers Collectie. Zij neemt je maten, bekijkt of het basismodel aangepast moet worden (langer, korter, wijder, nauwer..) en maakt kleding precies op jouw lijf. Het resultaat is prachtig, kan ik wel zeggen. Ik ben er heel erg blij mee. Liever minder kleding die precies bij me past dan veel net-goed-genoeg-dingen in de kast.

Lees hier voorgaande Bogs van Claudia Hulshof

Of ga hier direct naar haar eigen website