utrecht.allesduurzaam.nl

Biologische melk gezonder voor kinderen

 

Mijn peutertje van drie zit ’s ochtends nog maar wat graag met een fles pap op de bank. Ik weet het, het consultatiebureau raadt aan haar netjes van een bordje te laten eten, maar nog één keer per dag die fles in de mond is het toppunt van genoegen. Dus zie ik het door de vingers en laat haar lekker genieten van de gezonde zuivel.

Want sinds ik de voordelen van biologische zuivel ken, pak ik in de supermarkt eigenlijk alleen nog de biologische varianten. Of ik haal biologische zuivel zo van de boerderij. Keuze volop: biologische melk, karnemelk, drinkyoghurt en vanilleyoghurt… mijn kids vinden het allemaal even lekker.
 

Biologische melk bevat meer gezonde vetzuren

Onderzoekers van de van de Universiteit Maastricht en het Louis Bolk Instituut in Driebergen vergeleken kinderen die gangbare zuivel kregen met kinderen die alleen maar biologische melkproducten aten*. Zo bleek dat eczeem en allergieën minder voorkwamen bij kinderen die biologische melk dronken. Dit wordt in verband gebracht met de hogere omega-3 en CLA gehaltes in biologische zuivel. Ook zitten er minder chemicaliën in de melk.
 
Uit een ander onderzoek komt naar voren dat de vetzuursamenstelling van moedermelk ook beter is, als de moeder grotendeels biologisch eet. Dus zelfs als je borstvoeding geeft, kun je iets doen om de melk nog gezonder te maken.
 
Kijk, dat is informatie waar je als moeder wat aan hebt. Een kleine moeite om je kinderen biologische zuivel te geven en de koeien varen er ook wel bij. Ik vind het gewoon een prettig idee om te weten waar de melk vandaan komt, bijvoorbeeld uit ons Nederlandse Vechtdal ( Biologische Zuivel van Vechtenaer) Meer weten over de voordelen van biologische zuivel? Lees verder. Of kijk in het overzicht van verkooppunten.
 
 
 
*Het KOALA-onderzoek (Kind, Ouder en gezondheid: Aandacht voor Leefstijl en Aanleg) richtte zich op kinderen, jonger dan twee jaar. De resultaten zijn gepubliceerd in de online-versie van het British Journal of Nutrition (2007)
 
2010 06 christa smits 045
 
 
 
  
 
 
Webredacteur Christa Smits