utrecht.allesduurzaam.nl

Gordijnen voor gezelligheid en energiebesparing

Gordijnen bieden gezelligheid en privacy. En daarbij houden ze de kou 's avonds buiten. Een paar tips over gordijnen:

  1. Hang je gordijnen niet voor de verwarming. Zorg dat je gordijnen tot op de vensterbank of in ieder geval tot boven de radiator hangen, dan kan de opstijgende warmte van de radiator voor het gordijn langs je kamer intrekken en blijft de warmte niet tegen het raam achter de gordijnen hangen.
  2. Kies gordijnen met een dichte structuur, zodat ze de koude van de ramen goed afsluiten. 
  3. Gooi als je gaat verhuizen of nieuwe gordijnen aanschaft je oude gordijnen niet meteen weg. Je kunt ze vermaken voor een ander raam, of de stof gebruiken voor andere toepassingen (kussens, tassen). Gordijnen die nog goed zijn kunnen ook naar de kringloopwinkel.
  4. Gordijnen die je zelf kan wassen genieten de voorkeur boven gordijnen die chemisch gereinigd moeten worden. Maak je gordijnen daarom iets langer of was de stof voor je de gordijnen maakt, om te voorkomen dat ze, wanneer ze bij het wassen een beetje krimpen, niet te kort zijn.
  5. Af te raden zijn gordijnen van synthetische vezels, zoals acryl en nylon. Bij de productie van gewone katoen worden zeer veel bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Dit geldt niet voor biologische katoen (met EKO keur).

vanbinnen_gordijnen.jpgAdressen voor Gordijnen op Allesduurzaam.nl

Katoen met EKO-keurmerk is aan de meter te koop, en zelf te verwerken tot gordijnen. Er zijn nog geen kant en klare EKO-gordijnen te koop.

Ook zijn stoffen te koop die afkomstig zijn van kleinschalige weef-projecten in bijvoorbeeld India. Ook hiervan kun je gordijnen (laten) maken. Enkele stoffen hebben het Fair trade keurmerk.

Foto rechts: vanbinnen