utrecht.allesduurzaam.nl

Hoe veilig zijn nanoproducten voor onze kinderen?

Het vrouwen- en milieunetwerk WECF startte in de zomer 2010 met een bewustwordingscampagne over nano, ondersteund door het Nanopodium. WECF wil graag de discussie aangaan of gebruik van artikelen met nanodeeltjes schadelijk zijn voor ongeboren kinderen en baby`s. Aan de hand van interviews met retailers, producenten en experts leidt WECF op haar website jonge ouders door een virtuele babykamer.

eten nanoBij veel consumenten leven vragen over de gezondheidsrisico’s van nanodeeltjes. De belangrijkste vragen zijn of er geen betere alternatieven zijn voor nanoproducten zoals in het geval van nanozonnebrandcrèm. In hoeverre nanoproducten al worden toegepast en hoe je daar als consument achter kunt komen.

Mogelijk gezondheidsrisico
Naast de vele kansen die nanotechnologie biedt, kleven er mogelijk gezondheidsrisico’s aan nanotechnologie zoals nanozilver in voedingsbeha’s en nanodeeltjes in antiklontermiddel in voeding. Ook bevat zonnebrandcrème titaniumdioxide in nanovorm. Wat gebeurt er als een kind de zonnebrandcrème van zijn armpje likt? WECF pleit daarom voor het voorzorgsprincipe: gebruik liever geen producten met nanodeeltjes als niet zeker is wat de effecten van die deeltjes zullen zijn.

Werken aan betere wereld
WECF, Women in Europe for a Common Future, maakt zich sterk voor de gezondheid van alle kinderen door te werken aan betere wetgeving en handhaving, een groter aanbod aan gezonde en veilige producten en betere informatie aan ouders.

Meer weten?