utrecht.allesduurzaam.nl

Je garderobe duurzaam uitbreiden!

logo sustainablestyle hiresDe meesten van ons hebben meer dan genoeg kleding. Toch blijven we soms het gevoel houden niet genoeg te hebben. En blijven we nieuwe jurkjes en topjes kopen,  waarna we nog steeds het gevoel hebben te weinig kleren te hebben. Een reden hiervoor kan zijn dat je een garderobe hebt samengesteld met teveel van hetzelfde. Sterker nog, er zijn zelfs kledingstukken bij die je nooit draagt, omdat de juiste accessoires ontbreken. Dit zijn de zogenaamde wezen in de kast: de kleren zonder familie. Als onze kast uitpuilt, doen we ze met een spijtig gevoel ten slotte maar weg.

Dit kan anders én duurzamer: laat die jurken, broeken, topjes, rokken, truien en jasjes de komende tijd gewoon eens in de winkel liggen. Want je ogen zoeken nu iets anders: een paar accessoires die de mogelijkheden van je garderobe exponentieel doen stijgen.

Vijf tips om je garderobe met beleid op te fleuren in plaats van onnodig aan te vullen:

1. Leg de wezen uit je kast apart. Bedenk per kledingstuk wat er aan ontbreekt. Wat heb je nodig, zodat je het wel wil dragen?

2. Probeer te bepalen wat je nodig hebt om zoveel mogelijk nieuwe combinaties te kunnen maken met wat je al hebt. Meerdere wezen kunnen gebaat zijn bij een paar nieuwe schoenen, bijvoorbeeld. Een nieuw collier kan een reeks topjes, blouses en jurken opfleuren en een heel ander karakter geven.

3. Riemen hoeven helemaal niet van leer te zijn. Zie bijvoorbeeld de afgebeelde bijzondere riem van watMooi, gemaakt van lipjes van blikjes. riem_watmooi.pngriem_watmooi.pngNaai je zelf wel eens dan maak je betrekkelijk eenvoudig zelf een riem, van stof of nepleer. Je maakt ze gemakkelijk van stof door een lapje stof dubbel te naaien en twee lange koordjes aan de boven- en onderkant te zetten die je strikt als je de riem sluit. Heb je soepel en dun nepleer, dan strik je de hele riem gewoon. Ook een shawl kan soms dienstdoen als riem.

4. Mannen hebben iets minder mogelijkheden, maar ook voor hen kunnen andere schoenen, stropdassen en riemen een groot verschil maken. Bijvoorbeeld deze hennepschoen van Ecotex, strak in het zwart met een zool van hennep_schoen.pnggerecycled rubber.Het is altijd mooi als riem en schoenen dezelfde kleur hebben. Draag je een bril, overweeg dan eens om een paar verschillende aan te schaffen en af te wisselen. Vooral voor kalende mannen zijn brillen essentieel voor het uiterlijk. Het kan je uitstraling helemaal veranderen en biedt je veel mogelijkheden om te variëren.

5. Tot slot een laatste tip: er is sprake van een bijzondere harmonie als je schoenen (en eventueel je riem) de kleur van je haar hebben. Ook al verf je je haar rood of honingblond, dan nog gaat het op. Weet je niet welke kleur goed voor je is? Kies de kleur van je haar.

Zie meer blogs van Claudia Hulshof.