utrecht.allesduurzaam.nl

De muren in huis, milieuvriendelijk afgewerkt

Leem en natuurverf op je muur

Voor jouw muur en de natuur is leem stuc een prachtige optie, net als natuurverf.  De zachte pasteltinten van de leem geven jouw huis een bijzondere en warme sfeer. Leem is goed voor het binnenmilieu: is schimmeldodend, werkt vochtregulerend en dempt harde geluiden. Het is een uitstekend toepasbaar milieuvriendelijk bouwmateriaal dat binnen de gevestigde bouwwereld ook als zodanig wordt erkend. Al van oudsher wordt leem toegepast. Het heeft een natuurlijke kwaliteit en een hoog esthetisch gehalte.

Adressen voor milieuvriendelijke wandafwerking op Allesduurzaam.nl

Behang op je muur

Van alle soorten behang heeft niet-bedrukt papier de voorkeur. Er is zelfs behang van kringlooppapier te koop. Kies voor dun papier, de belasting van het milieu bestaat vooral uit de hoeveelheid papier dat gebruikt wordt. Structuur- of reliëfbehang is iets dikker en bestaat vaak uit papier dat is afgewerkt met een dun laagje vrij harde kunststof. Dit behang is afwasbaar en is minder gevoelig voor bacterie- en schimmelvorming.

Voor vinyl-, glasweefsel- en textielbehang is meer materiaal nodig is. Dik, geschuimd (foam) vinylbehang is gemaakt van zacht pvc. Vanwege de milieubelasting in de afvalfase is gebruik van dit behang niet aan te raden.

Behangplaksel dat je zelf aan moet maken met water heeft de voorkeur en bevat geen schadelijke oplosmiddelen

Gips of platen

Wanneer je natuurgipsplaten wilt gebruiken, besef dan dat dit in mijnen wordt gewonnen en dat dit het landschap aan kan tasten. Er zijn voldoende alternatieven, bijvoorbeeld platen van afvalgips.
Triplex en multiplex van het tropische meranti of okoume is te herkennen aan de roodbruine kleur. Wanneer het geen FSC-keurmerk heeft, dan kan het hout uit niet-duurzaam bos gekapt zijn.
Formaldehyde (spaanplaatgas) is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, waardoor irritatie aan ogen en luchtwegen kan ontstaan. Ook kunnen hoofdpijn, huidirritatie en ademhalingsstoornissen voorkomen. Het kan loskomen uit verlijmd plaatmateriaal. Let op klasse E1, Komo of het U-merk, dan is er een lage formaldehyde afgifte.

Meer weten?