utrecht.allesduurzaam.nl

Huis & Tuin...waar begin je in het huis?

dscn2609achtergevelWie het huis op een gezonde en verantwoorde manier wil onderhouden heeft een mooie taak. Regelmatig onderhoud zorgt voor waardebehoud. Hoe kies je de juiste maatregelen en materialen?

Hoe maak je 'alles duurzaam' in huis?

  • Wat is belangrijk bij het onderhouden en repareren van het casco? (dak, goten, muren, vloeren, riolering)

  • Hoe kan ik het gas- en elektragebruik van de woning verminderen? (tocht weren, isoleren van muur, vloer, dak en glas, zonneboiler, zonnepanelen)

  • Hoe lan ik verantwoord en duurzaam het houtwerk, hang- en sluitwerk binnen onderhouden en repareren?

  • Zijn er gifvrije en natuurvriendelijke soorten verf en stuc beschikbaar?

 

* Onderhouden casco (dak, goten, muren, vloeren, riolering)

* Bij geregelde inspectie van het casco (dak,goten,muren,vloeren, riolering) voorkomt u onaangename verrassingen. Als u jaarlijks een vast bedrag apart zet om onderhoud en reparaties te kunnen doen, bent u voorbereid op noodzakelijke uitgaven. Controleer of er dakpannen loszitten, maak een keer per jaar de dakgoten schoon, opdat ze niet overstromen bij forse regenval, loop muren na op vochtplekken en controleer de balken onder de vloer op houtrot. Hiermee begint het behoud van uw pand. Dat is duurzaam. Zinken dakgoten zorgen voor zinkuitspoeling. Dat is te voorkomen door de goten te bekleden met speciale milieuvriendelijke folie.

* Verminderen energiegebruik (tocht weren, isoleren van muur,vloer,dak en glas,zonneboiler,zonnepanelen)

* De prijs van gas en elektriciteit zal de komende jaren blijven stijgen en de uitdaging is om niet meer energie te gebruiken dan nodig is. Verspilling gaat vaak zonder dat u er erg in hebt. Een kier waardoor koude lucht naar binnen stroomt  kan lang onopgemerkt blijven als je geen controles doet.

* Kierenjacht is een leuke sport. Er zijn diverse soorten tochtband om daar een einde aan te maken. Tocht in huis wil je aanpakken omdat het onaangenaam is. Hoe beter je tocht weert, hoe beter je moet luchten en ventileren. Doet u dat niet, dan wordt het huis te vochtig en dan moet u harder stoken om het warm te krijgen. Droge lucht warmt sneller op en maakt de kamer sneller behaaglijk. Als u regelmatig opgewarmde lucht die veel vocht kan bevatten naar buiten laat en daarna het raam weer sluit en de radiator weer opendraait, bent u binnen enkele weken van teveel vocht in huis af. Ideaal is een vochtpercentage van 60-75%.

* Wilt u het stevig aanpakken dan is het tijd voor vloer- en dakisolatie en dubbel glas. Vloer- en dakisolatie leveren u het meeste besparing op. Daarna komen spouwmuurisolatie en dubbel glas in aanmerking.  Bij vloer en dak is (mits er voldoende ruimte is) aluminiumfolie aan te bevelen. Dat is licht in het transport en isoleert zeer goed. Ook pavatex platen vormen een prima isolatiemateriaal, die tevens gemaakt zijn van natuurlijk herwinbaar materiaal. Dat geldt niet voor steen- en glaswol. Deze isoleren uitstekend, maar zijn in het transport onvoordelig door de grote omvang en irriteren de huid bij aanraking. Ook zijn er goed isolerende kunststof platen die zaagbaar zijn. Geschikt voor het dakbeschot. Ook kunt u denken aan duurzame materialen voor wandbekleding. U kunt vervolgens nadenken over dubbel glas met een hoog rendement zoals HR++glas.

* Een volgende stap kan de aanschaf van een zonneboiler zijn. Deze verdien je in enkele jaren terug en je kunt er subsidie voor krijgen. Informeer bij uw installateur. Hiermee wordt het douche- en afwaswater met zonlicht voorverwarmd.

* Nog een stap verder gaat het aanschaffen van zonnepanelen om schone stroom mee op te wekken. Wat u opwekt, gaat af van uw dagelijks elektriciteitsverbruik en hoeft u dus niet te betalen. Door dat het rendement van zonnecellen verbeterd is en de prijzen dalen, verdient u uw investering in 10-15 jaar terug. Daarna blijft de installatie geld opleveren. Het besteden van uw spaargeld aan zonnepanelen is rendabeler dan sparen op de bank. 

Hier vind u een afbeelding van een huis met alle isolatiemogelijkheden

* Onderhouden en repareren van het houtwerk, hang- en sluitwerk binnen

* Kies bij onderhoud en vervanging voor duurzaam materiaal dat beschikbaar blijft, wanneer de fossiele brandstoffen opraken. Bijvoorbeeld hout (bomen zijn aan te planten), plantaardige olie (olijfbomen geven jaarlijks vruchten), stro, vlas, hennep en wol, metalen die recyclebaar zijn. Het lijkt handig om houten kozijnen te vervangen door onderhoudsvrije kunststof kozijnen, maar de grondstoffen daarvoor zijn eindig. Gemak dient de mens, maar is niet altijd even duurzaam.

* Givrije en natuurvriendelijke soorten verf en stuc binnen

* Waarmee gaat u verven? Gelukkig kunt u kiezen voor volledig gifvrije natuurverf en leemstuc die ook het milieu niet aantast. Daarmee bevordert u de gezondheid van u en medebewoners. Veel gangbare verf-, lijm- en behangmaterialen wasemen nog jaren kwalijke danpen in uw huis uit, terwijl u dat niet in de gaten hebt. Leveranciers vertellen dat er meestal niet bij, maar feitelijk is heel veel materiaal in babykamer, hobbykamer en ook huiskamer regelrecht gif, vooral door de weekmakers in plastics (zoals in Barbiepoppen). Vluchtige stoffen in verf zijn inmiddels verboden, maar de door de overheid aangeprezen verf op waterbasis bevat stoffen die zo mogelijk nog kwalijker zijn dan wat er eerst in zat. Ook kunt u verchillende manieren van wandbekleding en afwerking bestuderen.