utrecht.allesduurzaam.nl

Een natuurlijke vloer, dat zit goed!

Kies bij vloerbedekking voor comfort en leefomgeving

De één wil een harde vloer die makkelijk schoon te houden is, de ander wil een zachte vloer, waar je lekker met je blote voeten op kunt lopen. Bepaalde materialen kun je, gezien het milieu, beter gebruiken dan andere. Vloeren van kurk en parket gemaakt van hout uit een goed beheerd bos of van tweedehands hout zijn de beste keus.

De gemiddelde gebruiksduur van vloerbedekking in Nederland is circa acht jaar. Dan is deze vaak nog lang niet versleten. Goede vloerbedekking gaat, afhankelijk van materiaal en onderhoud, tien tot enkele tientallen jaren mee. Een kwaliteitsvloerbedekking, die niet te veel aan mode onderhevig is en die eventueel mee kan verhuizen, is dan ook een milieuvriendelijke en financieel aantrekkelijke keus. 

Tips bij de aanschaf van tapijt als vloerbedekking

  • Ga eerst na aan welke eisen de vloerbedekking moet voldoen: de intensiteit waarmee er op geleefd wordt, de mogelijkheid het mee te nemen bij een verhuizing etc. Stem je keuze hierop af.
  • Kijk bij de aankoop op het PIT-logo. Dit geeft informatie over o.a. het materiaal, de toepassing en de eigenschappen. Bijvoorbeeld of het geschikt is bij vloerverwarming. 
  • Stem je keuze af op het gebruik. Veel belopen ruimtes vragen om slijtvaste vloerbedekking van goede kwaliteit. Houd ook rekening met onderhoud en met de eventuele isolerende eigenschappen van de vloerbedekking.

gut_tapijt.jpgTapijt is de meest behaaglijke vloerbedekking die er bestaat. Het voelt lekker warm aan, het loopt zacht en is geluiddempend. Let bij de aanschaf van tapijt op het GUT label voor milieuvriendelijk geproduceerd tapijt. Een ander belangrijk keurmerk is Rugmark.

rugmark.jpg

Deze staat voor tapijten zonder kinderarbeid.

  • Voor het leggen van tapijt is niet altijd lijm nodig. Een voordeel van niet lijmen is dat de vloerbedekking verhuisbaar is. Wanneer lijmen toch nodig is, kies dan voor een product zonder oplosmiddelen. Deze tasten de ademhalingsorganen aan.
  • Leg de vloerbedekking op een geschikte ondervloer, dit verlengt de levensduur. 
  • Tapijttegels hebben het voordeel dat bij slijtage of vlekken een paar tegels vervangen kunnen worden. 
  • Een gunstige eigenschap van tapijt is dat het een kleine bijdrage levert aan de isolatie van de vloer, en daarmee de gevoelstemperatuur doet stijgen. Tapijt heeft een tien keer zo hoge isolatiewaarde dan harde vloerbedekking.

Adressen van winkels die verantwoord tapijt verkopen.