utrecht.allesduurzaam.nl

Milieuvriendelijk ongedierte bestrijden

Simpele maatregelen tegen ongedierte

U kunt ongewenste beestjes uit uw huis weren door simpele maatregelen te nemen:

 • Dicht spleten en kieren 
 • Berg etenswaar goed op
 • Maak regelmatig uw kasten schoon met een sopje
 • Los vochtproblemen op
 • Houd uw huis iets koeler
 • Een klamboe over uw bed en een hor voor de ramen weert de muggen 
 • Vermijd stilstaand water in uw tuin, zodat u geen last van muggen krijgt

Maar mocht u toch een echte plaag in uw huis of tuin hebben, schakel dan een ongediertebestrijder bij uw gemeente in. Er zijn vele mogelijkheden om zonder gif de ongewenste diertjes uit uw huis te weren. Vraag er specifiek naar. 

Zeker wanneer u huisdieren heeft, of kleine kinderen, kan het ronduit gevaarlijk zijn om ongedierte met gif te bestrijden. Voor u het in de gaten heeft, heeft uw huisdier of kind het in de mond.

Kijk ook voor adressen voor ongediertebestrijding op Allesduurzaam.nl.

Ongedierte in huis

Bedwants, Bijen, Bloedluis, Boktor, Broodkever, Bruine rat, Faraomier, Huiskrekels, Huisstofmijt, Kakkerlakken, Knaagkever, Mieren, Mijten, Mollen, Motten, Muggen, Muizen, Muskusrat, Oorworm, Ovenvisjes, Pissebed, Ratten, Vliegen, Vlooien, Wandluis, Wespen, Woelratten, Zilvervisje, Zwamaantasting, Zwammen, Zwarte rat

Milieuvriendelijke middelen voor ongediertebestrijding

 • Mieren: Giet ui- of knoflooksap voor uw deur. Rode peper, koffiedik, kruidnagel, knoflookpoeder werken ook
 • Houtworm: Kleine houten voorwerpen die zijn aangetast een half uur in de oven verwarmen op 55 graden. Voer de temperatuur langzaam op, anders barst het hout. Voor grotere voorwerpen, zoals meubels, zal een professionele bestrijder moeten worden ingeschakeld.
 • Kakkerlakken: Vangen met behulp van lijmvallen
 • Motten: Wollen kleding kunt u, wanneer u die in de zomer niet draagt, het beste in een mottenvrije zak opbergen. Bekende afweermiddelen zijn cederhout en lavendel, te koop bij drogisterijen en natuurvoedingswinkels. Als de motten al hebben toegeslagen, sla het aangetaste kledingstuk buiten uit en was het. Leg kleding die niet kan worden gewassen of gestoomd 24 uur in de vriezer. Maak de kast goed schoon om eventuele eitjes te verwijderen.
 • Muggen: Een hor of klamboe houdt de mug op afstand. Citronella op de huid verjaagt ze ook, evenals een citroengeranium in de vensterbank
 • Muizen: Een kat in huis houdt meestal de muizen weg. Zorg dat er geen etenswaar open en bloot in uw keuken of kelder ligt. Zijn er toch muizen gesignaleerd, dan kunt u ze met een val vangen. Kies het liefst voor een val die de muis in leven laat, om de gevangen muis ver van uw huis (ca. 1 km.) in een park los te laten.
 • Oven-, zilver- en papiervisjes Houdt de temperatuur en de luchtvochtigheid laag in huis, dan gaan ze vanzelf weg. Als er een echte plaag is, dan kunt u het beste een ongediertebestrijder inschakelen.
 • Wespen: Zet op een plek waar u er geen last van hebt, een jampot met limonadesiroop neer. Er zijn ook speciale wespenvallen te koop. Een wespennest weghalen gebeurt bij voorkeur in de ochtend of avond als het wat kouder is, dan zijn de wespen trager.

Een echte plaag van motten, zilvervisjes, wespen, kakkerlakken of muizen bestrijden is een klus voor een professionele bestrijder. De aangesloten bedrijven van de NVPB weten hoe ze het milieu bij hun bestrijdingen zo min mogelijk belasten, door hun kennis over de leefwijze en schuilplaatsen van plaagdieren en de minst milieubelastende bestrijdingsmiddelen.

Advies bij ongediertebestrijding

 1. Uw Gemeentelijke Ongedierte Bestrijdingsdienst 
 2. Nederlandse Vereniging van Ongediertebestrijdingsbedrijven
 3. Kenniscentrum Dierplagen 
 4. Lees meer op Milieucentraal.nl (bron)