utrecht.allesduurzaam.nl

Ook na uw dood nog milieubewust! De groene uitvaart

Een natuurlijke begrafenis

groene_kist.jpgEen mooi idee toch, dat onze dood geen vervuiling met zich mee hoeft te brengen? Tegenwoordig is het mogelijk om op volledig biologisch afbreekbare wijze begraven te worden.
De overledene wordt begraven in een lijkwade, of in de kist gelegd in louter natuurlijke materialen. De kist is gemaakt van hout uit goed beheerde bossen, van gevlochten riet of bananenbladeren, of zelfs van karton. Chemische stoffen voor de afwerking, als lak, verf en lijm worden gemeden. En natuurlijk is de kist niet bekleed met de gebruikelijke synthetische stoffen, hooguit met biologisch katoen. Ook urnen zijn verkrijgbaar in milieubewuste materialen. Zie Uitvaartverzorging

Woodland Burial

woodland_burial.jpgDe natuurlijke begrafenis, ook wel bosbegrafenis of groene begrafenis genoemd, is overgenomen van een uit Engeland afkomstig concept, de ’woodland burial’.
Op ‘woodland burial grounds’ wordt uitsluitend begraven in materialen die na verloop van tijd opgaan in de natuur. Dit komt tegemoet aan de wens van mensen om zich na hun dood weer te verenigen met de natuur, zonder het milieu verder te belasten.

Ecologische begraafstrook

Zo heeft Begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen een ecologische grafstrook, waar de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan. Er zijn geen grafstenen of versieringen, enkel keien of rotsblokken die de graven aanduiden. In deze natuurlijke omgeving kunnen planten en dieren hun gang gaan. De graven worden uitsluitend beplant met inheemse beplanting. Hier is ook ruimte om milieuvriendelijke urnen te plaatsen die na verloop van tijd oplossen, waardoor de as zich vermengt met de aarde.

Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats Bergerbos gaat een stukje verder. Al wandelend door dit bijzondere bos merk je niet op dat je op een begraafplaats bent. Geen keurige rijen graven, geen aangeharkte paadjes. Het is een plek waar iedereen altijd mag komen, waar mensen op een  boomstammetje met een glaasje wijn of een leesboek bij het graf zitten. Willekeurig in het park verspreid liggen de graven gemarkeerd met een zwerfkei of een met mos bedekt beeldje dat eenzaam wacht op de volgende bezoeker. Hier worden mensen vrij ondiep gegraven, waardoor het natuurlijke afbraakproces sneller verloopt. Wie Bergerbos bezoekt beleeft in eerste instantie de rust van de natuur.

Een groene uitvaart is minder duur!

Een groene uitvaart is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een kartonnen kist is veel goedkoper dan een houten kist en het ontbreken van een grafmonument scheelt een vermogen. Het zou goed zijn als de natuurlijke begrafenis meer ingeburgerd raakt in Nederland. In Engeland zijn tussen de 10 en 20 procent van de begrafenissen al groen. In Nederland ligt dat getal nog onder de 1 procent.

Meer weten over een groene uitvaart?

Meer weten over een milieuvriendelijke begrafenis? Bezoek ook eens www.groeneuitvaart.nl, voor meer informatie over verschillende aspecten van een groene uitvaart. Adressen groene uitvaart op Allesduurzaam.nl