utrecht.allesduurzaam.nl

Schoonmaakmiddelen uit de oude doos

 

Moderne Schoonmaakmiddelen

De milieubelasting van veel schoonmaakmiddelen is sinds de jaren zeventig sterk afgenomen. Dat komt doordat het afvalwater van huishoudens beter wordt gezuiverd, maar ook doordat was- en reinigingsmiddelen minder milieubelastende stoffen zijn gaan bevatten. Fosfaten worden bijvoorbeeld nauwelijks meer gebruikt. Bovendien worden wasmiddelen steeds compacter, waardoor minder chemicaliën worden verbruikt. Door de toevoeging van bijvoorbeeld enzymen en bleekmiddelactivatoren in wasmiddelen kan de was bij een steeds lagere temperatuur worden gedaan, en dat scheelt veel energie.

Schoonmaakmiddelen uit de oude doos

Toch blijft een aantal schoonmaakartikel uit de oude doos een prima optie en een milieuvriendelijke keus:

  • Schoonmaakazijn. Gebruik azijnzuur voor het verwijderen van kalk. Azijnzuur is een milieuvriendelijk alternatief voor  sanitairreinigers of toiletreinigers. Ook helpt schoonmaakazijn bij het zemen van de ramen: dit gaat het handigst met twee emmers water: in de één een scheutje afwasmiddel om de ramen schoon te  krijgen, in de andere emmer een scheutje azijn om na te zemen voor een streepvrij resultaat. Veel milieuvriendelijker dan de speciale glasreinigers en spiritus. Die bevatten oplosmiddel en dat draagt bij aan luchtvervuiling.
  • Groene zeep.  Groene zeep is een prima allesreiniger; het lost vet op en reinigt prima op een breed scala aan oppervlakken. Groene zeep is echter minder geschikt in gebieden met hard water. Zeep werkt namelijk niet meer als er veel kalk in het water zit. De VEWIN geeft een overzicht van de waterhardheid in Nederland (www.vewin.nl). Bij hardnekkig vuil is een schuurmiddel praktischer. Het bevat fijngemalen kalksteen dat zorgt voor de schurende werking. De verschillen in milieubelasting tussen groene zeep en allesreiniger zijn overigens de laatste jaren heel klein geworden.
  • Soda.  Soda kan vettig vuil verwijderen. Het heeft bovendien een wateronthardende werking. Soda wordt toegepast in wasmiddelen en vaatwasmachinemiddelen, en is niet milieubelastend. Soda kan bij uitstek gebruikt worden voor het verwijderen van hardnekkig vuil door het te laten weken in sodawater, denk bijvoorbeeld aan aangekoekte etensresten in een pan.

Bron: Milieu Centraal