utrecht.allesduurzaam.nl

Positief actievoeren: vorm een carrotmob

Positief belonen

Carrotmob is afkomstig uit San Fransisco. In deze stad zijn al vele sociale vernieuwingen bedacht. Deze vorm van sociale actie begint nu ook in Nederland voet aan de grond te krijgen. Positief belonen in plaats van bijvoorbeeld boycotten heeft veel meer effect als je de kleine, lokale middenstander wil vergroenen. De snel opgetrommelde en voor korte tijd gevormde carrotmob, de wortelmeute, zorgt daarvoor. Je houdt de winkelier als het ware een wortel voor.

Hoe werkt positief actievoeren?

Een meute voor je winkel kan bedreigend overkomen. De wortelmeute is dat zeker niet. Immers, deze grote groep consumenten gaat de winkelier juist belonen met extra klandizie. De winkelier belooft een deel van de extra opbrengst te zullen investeren in duurzaamheid. Bijvoorbeeld in energiezuiniger koelvitrines. Of in spaarlampen of groene afwasmiddelen. Op deze manier kunnen consumenten op een positieve en toegankelijke wijze een bijdrage aan duurzaamheid leveren.

Positief actievoeren in Nederland

In Nederland hebben Mette te Velde en Ikenna Azuike de carrotmob opgepakt. Via hun platform Strawberryearth organiseerden zij eind 2008 een meute die een Amsterdam café wilde vergroenen. Dit lukte. Er kwamen honderden extra klanten. Van de meeropbrengst die dag besteedde de kroegbaas 60 procent aan verduurzaming.

Interesse om mee te doen aan deze snelle actie met snelle resultaten? Meld je dan aan bij het platform Strawberryearth. Een nuttige en zinvolle manier van vrijetijdsbesteding!