utrecht.allesduurzaam.nl

Duurzaam bakken en braden

Duurzame bak- en braadproducten

Sinds een aantal weken is SunRice op de markt. Een nieuwe lijn bak- en braadproducten die volledig vrij is van palmolie, soja en genetische gemodificeerde bestanddelen. "Met SunRice wordt bewezen dat een goede vloeibare margarine ook gemaakt kan worden zonder palmolie", aldus initiatiefnemer Ghalid Taus. "Oliepalmplantages leggen een grote druk op natuur, milieu en bevolking in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Ik dacht: dat moet anders kunnen. En dat is gelukt." De producten van SunRice zijn gemaakt van een unieke combinatie van hoogwaardige zonnebloemolie en rijstolie en onder meer verkrijgbaar bij Albert Heijn

Rijstolie als alternatief

Als alternatief wordt in SunRice producten rijstolie gebruikt. Deze olie wordt gemaakt uit een restproduct dat overblijft na de productie van rijst. Taus: "Door het restproduct te gebruiken, zijn geen extra rijstvelden nodig en blijven de oerbossen overeind." Rijstolie bevat daarnaast en van nature alle goede essentiële vetzuren en belangrijke vitamines. Bovendien komt ook het natuurlijke en unieke antioxidant oryzanol in rijstolie voor. Oryzanol kan een positieve invloed uitoefenen op het cholesterolgehalte in het bloed. 

Duurzaam bakken en braden voor een goed doel

Door duurzaam te bakken en braden met een SunRice product doneert de consument direct 5 cent aan de SunRice Foundation. Deze onafhankelijke stichting ontvangt hiermee bijna de helft van de winst om te besteden aan goede doelen die voldoen aan de drie kernwaarden van SunRice: gezondheid, duurzaamheid en betrokkenheid. Daarnaast wordt het merk SunRice door de SunRice Foundation gestimuleerd om te blijven investeren in duurzaamheid, bijvoorbeeld door een zo duurzaam mogelijke verpakking te ontwikkelen.

Palmolie

In bijna alle margarineproducten zit palmolie. Palmolie wordt op dit moment nog niet duurzaam geproduceerd. Er gaan in rap tempo belangrijke oerbossen verloren aan oliepalmplantages. De RSPO, de ronde tafel voor duurzame palmolie, werkt hard aan een duurzamere productie van de grondstof. Het duurt echter naar verwachting nog een paar jaar voor duurzame palmolie in al onze dagelijkse boodschappen terug te vinden is. "Met SunRice hoop ik de vraag naar palmolie te verkleinen, al is het maar een beetje. Totdat er volop duurzame palmolie beschikbaar is, kan er maar beter zo min mogelijk van worden gebruikt om de natuur niet zo zwaar te belasten", aldus Taus.

Link

www.sunrice.eu