utrecht.allesduurzaam.nl

Plastic Afval kun je beter scheiden: Recycling!

Waarom recycling plastic?

Door het plastic verpakkingsafval te scheiden maken we een vlotte, efficiënte verwerking mogelijk. De recycling zorgt ervoor dat de verzamelde plastic verpakkingen een tweede bestemming krijgen als grondstof voor nieuwe producten. Denk hierbij onder meer aan producten als fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. Bovendien komt er door de scheiding en recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht. En minder verbranding zorgt voor minder CO2-uitstoot.  

Een direct voordeel is tevens dat de gewone vuilnisbak minder snel vol is. Het – vaak omvangrijke – plastic verpakkingsafval gaat immers in een aparte bak of zak. Dat bespaart veel ruimte bij de ophaaldienst. Veel gemeenten werken met een afvaltarief naar volume, dus daar besparen de bewoners door de scheiding van hun plastic afval direct op de afvalkosten.

Welk plastic afval recyclen?

Het is voor de recycling van belang dat plastic verpakkingsafval van dezelfde of vergelijkbare soort wordt ingezameld. Er kan veel meer plastic worden ingezameld dan vaak wordt gedacht:

  • plastic flessen en flesjes
  • shampoo –en wasmiddelflacons
  • lege tubes van tandpasta, crèmes en gel
  • zakken en bakjes van groente, fruit en salade
  • plastic tassen en boterkuipjes

Platmaken of indeuken helpt aanzienlijk bij het verkleinen van het volume. Dit is gunstig voor de inzameling. Plastic verpakkingsafval mag ongewassen en met dop worden aangeboden. Het is wél belangrijk dat het leeg is en ontdaan van papier, karton of resten (aluminium-)folie.

Samengestelde materialen zoals chipszakken en kauwgomstrips mogen niet in de container, net als verpakkingen die chemicaliënresten bevatten, zoals lijm- en verfverpakkingen.

Waar moet u zijn voor recycling plastic?

Kijk op de website van uw gemeente hoe bij u het scheiden van plastic verpakkingsafval georganiseerd is (of wordt).U kunt ook navraag doen bij het gemeentehuis

De campagne: Plastic afval kun je beter scheiden