utrecht.allesduurzaam.nl

De laptop opladen aan uw gazon...

Planten leveren stroom, ontdekte milieuwetenschapper David Strik. Niet zo heel veel, maar met een hectare riet kun je toch al snel 28 huishoudens voorzien van energie.

Een plant zet het broeikasgas CO2 om in zuurstof en suikers. De suikers komen deels via de wortels in de bodem terecht. Daar vormen ze voeding voor bacterien, die de suikers omzetten in protonen en elektronen. Dit kun je met behulp van een membraan, een kathode en een elektrode omzetten in elektrische stroom.

Een enkel plantje zet weinig zoden aan de dijk. Maar met een hectare groen verwacht men zo'n 14.000 watt op te kunnen wekken, genoeg voor 28 huishoudens. Voordeel is dat je niet hoeft te oogsten voor er rendement is. En daarbij wordt er broeikasgas uit de lucht gehaald en omgezet in stroom.

dreamstime_laptop_in_gras.jpgGrootste hindernis is nog dat landbouwgrond meer oplevert als er eetbare gewassen op worden verbouwd. Plekken waar planten op een rendabele manier als energieopwekker ingezet kunnen worden zijn bijv. verzilte stukken grond langs de kust en daken van gebouwen. Of een boom kan de lantaarnpaal ernaast voorzien van stroom.

De academicus Strik experimteert verder en droomt erover dat we onze laptop over een paar jaar kunnen opladen aan ons gazon. "Al werkt het pas goed in een moerasachtige omgeving, dat wordt dus wel een heel sompig grasveldje."

bron: Spits- Een rietveldje als Energiecentrale

Tekst: de Woordentuin, www.dewoordentuin.nl of dewoordentuin.blogspot.com