utrecht.allesduurzaam.nl

Fair trade producten koop je natuurlijk bij de wereldwinkel

fair trade wereldwinkelWereldwinkels en Fair Trade Shops zijn originele fair trade cadeauwinkels. Hier kunt u fair trade producten kopen waarvoor de makers een eerlijke prijs hebben ontvangen. Naast trendy sieraden, authentieke muziekinstrumenten, speciale bureauartikelen, smakelijke levensmiddelen vindt u er leuke woonaccessoires. Geef uw huis een werelds tintje met fair trade woondecoratie uit de Wereldwinkel.

Een greep uit het fair trade assortiment: houtsnijwerk uit Ghana, dromenvangers uit Zuid-India, kleurrijke schalen uit Peru, houten snijplanken uit Thailand en glazen ‘geblazen’ van recycled glas uit Vietnam. Het gaat om authentieke producten met steeds een nieuwe uitstraling, die ingaat op Europese trends.

Het verhaal achter fair trade producten

Veel van de producten die we kopen, komen niet uit Nederland. De meeste worden buiten Europa gemaakt, bijvoorbeeld in China, Peru of Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. Van de fair trade producten in wereldwinkels is wél bekend waar ze vandaan komen. Deze producten hebben een verhaal. Geen massaproducten maar producten die vaak thuis of in een klein atelier gemaakt worden. De Wereldwinkel laat je kennismaken met de makers van de fair trade producten. En je bent er zeker van dat voor fair trade producten een eerlijke prijs betaald is aan de makers.

Controlesysteem fair trade producten

Om er zeker van te zijn dat fair trade producten eerlijk zijn, is er een controlesysteem. Wereldwinkels mogen alleen bij Nederlandse importeurs kopen die door de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels erkend zijn. Om de erkenning te krijgen, worden fair trade importeurs uitgebreid onderzocht. Dit gebeurt niet alleen in Nederland maar ook bij de producenten zelf. Ieder jaar vinden er controles plaats bij erkende importeurs om blijvend te kunnen garanderen dat het om fair trade producten gaat.

Meer over fair trade producten

Wereldwinkels vinden dat handel eerlijk moet zijn. Daarom hebben ze regels opgesteld waarin staat wat fair trade is. In het kort gaat het hierom:

  • Fair trade is handel met respect voor mens en milieu
  • Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen
  • Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor de fair trade producten
  • Ondersteuning bij productontwikkeling
  • Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners. Fair trade is een transparante handelsketen

Door ontwikkelingshandel vinden fair trade producten van boeren, ambachtslieden en van bedrijven met een goed sociaal beleid, hun weg naar de exportmarkt. Dit schept werkgelegenheid waardoor de welvaart van de mensen zelf, van hun dorp en soms zelfs van de hele regio stijgt. Maar fair trade producten helpen ook ons. Wij, aan onze kant van de wereld, ontwikkelen ons, van onverschillige kopers tot bewuste consumenten.

Bezoek de wereldwinkel en maak kennis met de kracht van fair trade producten