utrecht.allesduurzaam.nl

Duurzaam omgaan met computers

lpg_scherm_full_414.jpgEen bedrijf runnen kan natuurlijk niet meer zonder computers. Maar er valt wel winst te behalen op de aanschaf, het gebruik, de levensduur, de belasting van het milieu etc. We zetten duurzaam computergebruik voor u op een rij.

Adressen op dit gebied op Allesduurzaam.nl: klik hier

Upgradability

Een PC is al snel verouderd, als het gaat om de ontwikkelingen op dat gebied. Maar snel vervangen brengt behoorlijk veel milieuvervuiling met zich mee. U kunt dat voorkomen door een computer aan te schaffen met voldoende mogelijkheid tot uitbreiding. Zo voorkomt u onnodige verspilling van grondstoffen, en u bent bovendien goedkoper uit.

Inleveren

De overheid verplicht producenten en importeurs van elektronische apparatuur (grijsgoed) afgedankte producten terug te nemen en te zorgen voor milieuverantwoord hergebruik en recycling. Hieronder vallen onder andere computers, faxen en printers. Bij aanschaf van een soortgelijk nieuw product, kunt u kosteloos de oude apparatuur meegeven aan de leverancier of de oude gratis inleveren bij de gemeente.

Beeldscherm

Het is niet altijd nodig om ook een nieuw beeldscherm aan te schaffen. Overigens geldt: hoe groter het beeldscherm, hoe groter het energieverbruik. Ook beeldschermen met een hogere (scherpere) resolutie gebruiken meer energie. Een LCD-scherm gebruikt minder energie. Draagbare computers/ laptops zijn zuiniger dan gewone PC's.

Cartridges

Milieuwinst is ook te behalen door lege cartridges in te leveren en opnieuw te laten vullen. Let bij aankoop ook op de prijs van de inkt- of tonercartridge. Goedkope apparaten gebruiken soms dure cartridges waardoor u uiteindelijk duurder uit bent.

E-mailen in plaats van faxen

E-mail liever dan dat u uw fax gebruikt. Dit bespaart een extra apparaat, energie, inkt en papier, als u de mail tenminste niet uitdraait.. Gebruik voor het printen van kladuitdraaien een lagere resolutie en papier dat al aan een kant gebruikt is. Dat bespaart inkt en papier.

Uitzetten/Standby

Regelmatig uit- en weer aanzetten van computer, printer of fax kan geen kwaad. Ze slijten niet sneller en u bespaart energie. Zet uw computer op een zuinige energiestand, door 'm automatisch op stand by te zetten, als u de computer even  niet gebruikt

Hergebruik

Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die oude computers upgraden en afgeschreven hardware opknappen, bijvoorbeeld voor scholen en minder draagkrachtige organisaties. U kunt hiervoor terecht bij bijv. Stichting Global Start, of Stichting PC & Werk.

Nadelen van de productie van computers

Voor de productie van een PC met beeldscherm zijn onder meer lood, arsenicum, cadmium en chroom nodig. Deze chemicaliën zijn gevaarlijk voor de gezondheid van de arbeiders in de fabrieken die deze computers in elkaar zetten en recyclen. Vaak gebeurt dit in arme landen. Als de computers op de afvalstort eindigen, belanden de gevaarlijke stoffen in het milieu.

Waar valt verder winst te behalen voor het milieu?

  • Laat de computer niet te lang stand-by staan. Schakel uw computer dus regelmatig uit, ook als u een uurtje pauze neemt, voor de computer is dat niet slecht. Stel de computer zo in dat die automatisch op stand-by schakelt als die een korte periode niet worden gebruikt. Niet alleen het elektriciteitsgebruik wordt hiermee minder, maar ook de verspreiding van warmte en geluid.
  • Laptops en palmtops zijn zuiniger dan gewone PC's.
  • Tegenwoordig is het niet nodig om zowel computer als het beeldscherm te vervangen, een beeldscherm gaat veel langer mee dan een computer. Zo bespaart u grondstoffen.

Meer lezen over computers en duurzaamheid