utrecht.allesduurzaam.nl

Planten verbeteren uw welzijn

Kiezen voor planten

 

.... is dan ook altijd goed. Wel is het belangrijk om te weten:

 

• Er zijn verschillen in type planten en de herkomst en teeltwijze van planten.
• In de tuinbouw zijn volop initiatieven om op duurzame wijze planten te telen.
• Er bestaan duidelijke verschillen in ziektegevoeligheid tussen soorten onderling en tussen rassen binnen een bepaalde soort. Zo zijn rozen in het algemeen ziektegevoeliger dan de meeste heesters, en dus is de kans groter dat bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn.
• Kijk bij het planten onder welke omstandigheden de plant het best gedijt.
• Houd rekening met de eigenschappen en voorkeuren van de plant, zodat je bestrijdingsmiddelen nodig hebt om de plant in een goede conditie te houden. Ziekten en plagen komen dan nauwelijks voor en je planten vormen een onderdeel van een natuurlijk evenwicht waarin vlinders en insecten ook een kans krijgen.
• Houd de grond in een goede conditie, bijvoorbeeld door eigen compost aan de bodem toe te voegen.
• Houd rekening met de aantrekkingskracht van de plant op dieren zoals vlinders of insecten.
• Zorg dat er in elk seizoen iets in je tuin is te beleven, voor jou, maar ook voor vlinders of insecten.
• Het werken met chemische bestrijdingsmiddelen kent veel nadelen. Zo blijven de werkzame stoffen en hun afbraakproducten vaak lang in de bodem zitten en beïnvloeden ze het bodemleven nadelig. Bovendien kunnen resten van bestrijdingsmiddelen in het grond-, drink- en oppervlaktewater terecht komen.

 

Deskundig advies


Het aanbod van planten is enorm. Een deskundig advies van een hovenier kan daarom geen kwaad. Een hovenier weet alles over de juiste plant voor de juiste plaats en houdt rekening met jouw wensen en met de ligging (zonuren), de grootte, de grondsoort en de aanwezigheid van water in je tuin.

 

Keurmerk

 

Er zijn beperkt planten te koop onder het biologisch keurmerk EKO. Daarnaast hanteren veel bedrijven een keurmerk dat iets zegt over milieuvriendelijkheid. Weinig eigen keurmerken zijn echter onderworpen aan onafhankelijke controlesysteem. Ook zijn planten te koop onder milieukeur (www.milieukeur.nl) en biedt het keurmerk Qualitree garanties over onder productkwaliteit en milieuzorg (www.qualitree.nl). Dit is echter geen biologische teelt.

 

Links

- www.milieukeur.nl
- www.qualitree.nl
- www.skal.nl
- www.roodbont.nl

Tekst: de Woordentuin, www.dewoordentuin.nl of dewoordentuin.blogspot.com