utrecht.allesduurzaam.nl

Zin en onzin van voedingssupplementen

Stressfactoren vreten aan de gezondheid

Alhoewel voedingssupplementen in Nederland wettelijk als voedingsmiddel en niet als medicijn worden gezien zijn ze het in feite wel. De aan vele stressfactoren bloot gestelde westerse mens verbruikt veel meer vitaminen en mineralen dan normaal, hetgeen uiteraard ten koste van de gezondheid gaat. Enkele van deze stressfactoren zijn: psychologische stress, overwerk, negatief denken, milieuverontreiniging, elektromagnetische smog, slechte eetgewoonten, geraffineerd voedsel en bijwerkingen van geneesmiddelen. Daarom valt er voor het regelmatig innemen van voedingssupplementen iets te zeggen. Het is echter wijzer genoemde stressfactoren te vermijden of zoveel mogelijk te verminderen. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Onze gezondheid is gebaat bij gezonde en eerlijke voeding, bestaande uit veel planten: groente en fruit.

Natuurlijke grondstoffen bouwen aan onze gezondheid

Synthetische preparaten neemt het lichaam niet of nauwelijks op, omdat het deze lichaamsvreemde stoffen in de spijsvertering niet herkent en als afval behandelt. Ze worden zo weer uitgeplast. Dit is anders bij preparaten die uitsluitend bestaan uit natuurlijke grondstoffen van biologische kwaliteit. Deze stoffen bevatten nog hun natuurlijke structuur en energie. Deze worden door het lichaam herkend, op evenwichtige wijze opgenomen en vervolgens op de juiste plaats in de stofwisseling gebruikt. op die manier bevorderen ze de gezondheid.

Voedingssupplementen op Allesduurzaam.nl

Verstandig gebruik supplementen kan de gezondheid bevorderen

Voedingssupplementen kunnen wel degelijk nuttig zijn voor onze gezondheid, maar het zijn niet de wonderpillen waarvoor ze aangeprezen worden. Dat geldt ook voor de natuurlijke supplementen. Je kunt ze niet ongelimiteerd slikken! Het is goed eerst een natuurvoedingsdeskundige te raadplegen als je er zelf geen inzicht in hebt.

Bij langdurig gebruik van zeer hoge enkelvoudige doses vitaminen A, E of B raakt de gehele vitaminen- en mineralenstofwisseling uit balans en kunnen er juist gevaarlijke tekorten optreden die de gezondheid bedreigen. Van vitamine A is inmiddels bekend dat deze bij langdurig gebruik in hoge doses giftig kan zijn. De hoge doses vitamine B kunnen samen met bepaalde medicijnen bijwerkingen geven,  Vitamine B1 kan de groei van tumoren (woekercellen) bevorderen.

Slik voedingssupplementen voor de veiligheid nooit langer dan een maand achter elkaar als je ze zonder deskundig advies gebruikt. Bij ziekte of echte tekorten kunnen supplementen de gezondheid bevorderen, mits kundig en doelgericht toegepast, door een gecertificeerde deskundige.

Er zijn veel supplementen op basis van natuurlijke vitamines, mineralen, anti-oxidanten, kruidenextracten etc. in de handel. Merken zijn o.a. Solgar, Essential Organics, Bloem en Vitelle.

Bijdrage van Philip Gortemaker, complementair gezondheidstherapeut en tuintherapeut. (www.warenatuur.nl )