utrecht.allesduurzaam.nl

Nostalgisch winkelen op een biologische boerenmarkt

De biologische boerenmarkt, een gezond uitje

boerenmarkt.jpgHet heeft iets speciaals: snuffelen op een boerenmarkt. In veel grotere plaatsen in ons land stallen hier wekelijks boerenbedrijven uit de regio hun biologische waren uit. Op zo'n markt worden uitsluitend biologische producten verkocht. U kunt hier voor alle verswaren terecht: zuivel, groente en fruit, brood, vlees en delicatessen.
Daarnaast zijn ook vaak bloemen en planten verkrijgbaar, soms kleding. De kraamhouders zijn over het algemeen tevens de producenten van de biologische producten. Eerlijker en rechtstreekser kan het niet. Zij informeren u graag op welke wijze zij rekening houden met het welzijn van bodem en water, planten en dieren.

Zoek een Boerenmarkt op Allesduurzaam.nl

Biologisch minder milieubelastend

boerenmarkt_2.jpgAangezien een biologische boer rekening houdt met het welzijn van de grond en de dieren, heeft hij vaak iets lagere opbrengsten. Hij werkt meestal kleinschaliger, want hij wil geen gebruik van milieubelastende chemische bestrijdingsmiddelen maken. Daarnaast is voor de productie meer menselijke arbeid nodig dan in de intensieve en grootschalige landbouw en veehouderij. Daarom moet u meestal iets meer betalen voor biologische producten. Daar staat tegenover dat veel mensen de biologische producten van de boerenmarkt als smaakvol en gezond ervaren!

Er zijn nu 43 biologische boerenmarkten in Nederland. De pionier van de Nederlandse boerenmarkten is de Noordermarkt in Amsterdam. Deze markt heeft zich in 15 jaar tijd ontwikkeld tot een specialiteitenmarkt met veel bijzondere producten, zoals een breed aanbod van paddenstoelen en geitenkaasjes.

Webredacteur Christa Smits