utrecht.allesduurzaam.nl

Milieuvriendelijk in de katoenen luier

Voordelen  katoenen en andere wasbare  luiers

  • katoenen_luier.jpgWasbare luiers worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals wol, zijde, bamboevezel en katoen. Ze voorkomen irritatie van de babyhuid. Natuurlijke materialen geven de huid de kans om te ademen, waardoor de huid in goede conditie blijft.
  • Het milieu wordt door het gebruik van katoenen luiers minder belast. Een baby die zijn hele luierperiode wegwerpluiers draagt, heeft er minstens 5.000 nodig. En dan te bedenken dat het om zeer moeilijk afbreekbare pakketjes kunststof gaat. 
  • Katoenen luiers zijn veel goedkoper dan wegwerpluiers. Reken bij het gebruik van wegwerpluiers op een totale uitgave van € 1.250. De aanschafprijs van wasbare luiers is in eerste instantie hoger, maar u kunt al vanaf € 300 u een luierperiode doorkomen. Verdere kostenbesparing bereikt u door de wasbare luiers tweedehands te kopen, ze voor meerdere kinderen te gebruiken en ze na gebruik weer te verkopen.
  • Veel kinderen worden sneller zindelijk als ze katoenen luiers dragen. Ze voelen beter wanneer de luier nat is en dat stimuleert hen om eerder aan te geven wanneer ze moeten plassen.

Katoenen luier met EKO-keurmerk

Let bij de aanschaf van katoenen luiers op een milieukeur. Katoen is wel een natuurproduct, maar bij de teelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Het beste alternatief is daarom biologische geteeld katoen.

Adressen voor katoenen luiers op Allesduurzaam.nl

Wegwerpluiers met milieuclaim

Wilt u toch wegwerpluiers gebruiken, kies dan voor wegwerpluiers met een milieuclaim. Er zijn in Nederland twee merken die claimen gunstiger te zijn voor het milieu. Dat zijn Nature Babycare en Moltex Öko. Moltex Öko is te koop in natuurvoedings-winkels, en Nature Babycare is te koop in diverse winkelketens onder andere Etos.

Bron: Milieucentraal, www.milieucentraal.nl