utrecht.allesduurzaam.nl

Kritisch kiezen voor gifvrije bouwmaterialen

PVC-vrije bouwmaterialen

Verschillende beroepsgroepen en brancheorganisaties pleiten voor PVC-vrije bouwmaterialen. Zoals die van de brandweerlieden. Zij ademen de schadelijke stoffen in die vrijkomen bij een brand. In de meeste gebouwen is immers veel PVC verwerkt: elektriciteitsdraden, rioolbuizen, gasleidingen, vinylvloerbedekking, behang, dakgoten. 
Er zijn alternatieven: een dakgoot van EPDM folie of van gegalvaniseerd ijzer en een tuinslang van rubber. Linoleum als vloerbedekking, verf of papier als behang. Leidingen van staal of gegalvaniseerd ijzer. Leidingen voor hemelwater- en rioolwaterafvoer zijn tegenwoordig te leveren in polypropeen, dus zonder het schadelijke PVC. In plaats van koperen waterleidingen zijn buigzame kunststofleidingen in de handel. Deze materialen zijn veel minder (of zelfs niet) schadelijk voor het milieu tijdens de productie. Aan het einde van de levenscyclus zijn deze materialen geschikt voor hergebruik of kunnen ze veiliger worden verwerkt tot afval of nieuw materiaal.

Wat is er mis met PVC?

Bij de productie van chloorhoudende producten als PVC komen kankerverwekkende en zeer schadelijke dioxinen in het milieu. Aan het einde van het product kan het verbrand worden of gestort op de vuilnisbelt. In beide gevallen komen er opnieuw schadelijke stoffen in de lucht of de bodem terecht. Hergebruik is vanwege de slechte kwaliteit vrijwel onmogelijk. Bij brand zorgt het PVC voor een grote rookontwikkeling, waardoor mensen ademhalingsproblemen krijgen en gedesoriënteerd raken. Ook verspreidt het vuur zich sneller.

PVC-vrij winkelen

Adressen met duurzame bouwmaterialen op Allesduurzaam.nl.

Vraag in uw winkel naar PVC-vrije en milieuvriendelijke alternatieven. Let op de afkortingen PE, PP, PET of EPDM of zoek naar polyofeline. Materialen die PVC kunnen vervangen: rubber (latex), PP (PolyPropyleen), PE of PET (PolyEthyleen), EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer), maïsmeel, verf, papier, linoleum, aardappelzetmeel, polyolefine, nylon, gegalvaniseerd ijzer, staal of karton.