utrecht.allesduurzaam.nl

Van computergebruik naar gebruikte computer

Tien jaar geleden was een computer thuis nog een hele luxe. Tegenwoordig staat er in ruim 85% van de Nederlandse huishoudens één. We e-mailen, chatten, werken, surfen op Internet en spelen spelletjes. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Na een paar jaar is het gemiddelde computersysteem alweer ouderwets te noemen. Veel PC-gebruikers stappen daarom elke 2-3 jaar over op een nieuwe. Dit brengt behoorlijk veel milieuvervuiling met zich mee.

Vervuiling voorkomen door slim te kopen...

Je kunt verspilling en vervuiling voorkomen door een computer aan te schaffen met voldoende uitbreidingsmogelijkheden. Zo ben je bovendien goedkoper uit. Naast het verminderen van het energieverbruik tijdens gebruik, kan er dus veel gewonnen worden door de levensduur van de computer te verlengen.

in te leveren en te laten rcyclen...

De overheid verplicht producenten en importeurs van elektronische apparatuur (grijsgoed) afgedankte producten terug te nemen en te zorgen voor milieuverantwoord hergebruik en recycling. Hieronder vallen onder andere computers, faxen en printers. Bij aanschaf van een soortgelijk nieuw product, kun je kosteloos de oude apparatuur meegeven aan de leverancier of de oude gratis inleveren bij de gemeente.

of laten upgraden

Daarnaast zijn er verscheidene bedrijven die oude computers upgraden en afgeschreven hardware opknappen, bijvoorbeeld voor scholen en minder draagkrachtige organisaties. Je kunt hiervoor terecht bij Stichting Global Start, of Stichting PC & Werk

Vervuiling bij de productie

Voor de productie van een PC met beeldscherm zijn onder meer lood, arsenicum, koper, chroom en tin nodig. Bij de winning van de metalen wordt het landschap aangetast en bij het verwerken van erts tot metaal treedt vervuiling op. Daarnaast zijn de chemicaliën gevaarlijk voor de gezondheid van de arbeiders in lage lonen landen, waar de productie vaak plaatsvindt. En als de computers op de afvalstort eindigen, belanden deze gevaarlijke stoffen in de grond en het water.

Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid

Keurmerken Energy Star, GEEA-label en Ecolabel staan voor een relatief laag verbruik.

Voor wie verantwoord wil computeren

  • Laat de computer niet te lang stand-by staan. Schakel jouw computer dus regelmatig uit, ook als je een uurtje pauze neemt, voor de computer is dat niet slecht.
  • Stel de computer zo in dat die automatisch op stand-by schakelt als die een korte periode niet worden gebruikt. Niet alleen het elektriciteitsgebruik wordt hiermee minder, maar ook de verspreiding van warmte en geluid.
  • Laptops en palmtops zijn zuiniger dan gewone PC's
  • Een beeldscherm gaat veel langer mee dan een computer. Door die te behouden bespaar je grondstoffen.
  • Lees verder bij Milieucentraal