utrecht.allesduurzaam.nl

Gezond snoep goed?

 

Gezond snoep lekker en ook nog duurzaam?

Het is algemeen bekend dat snoepen dik maakt en ongezond is bij geregelde consumptie. Oorzaak is vooral de suiker in het snoep. U kunt er voor kiezen om uw kinderen suikervrij snoepgoed of chocola te geven. De smaak is misschien even wennen, maar u krijgt er gezonde kinderen voor terug

U vindt 'verantwoord' snoep bij de natuurvoedingswinkel

Biologische chocola: gezond snoep

Chocola is voor veel mensen een echte lekkernij. De basis van al die heerlijke chocoladeproducten is cacao. Biologische cacao komt hoofdzakelijk uit Zuid-Amerika. De biologische chocolade smaakt in het algemeen iets fruitiger. Fair Trade cacao met het Max Havelaar Keurmerk is afkomstig van kleine boeren. Deze boeren kunnen gelukkig een deel van hun oogst onder de handelsvoorwaarden van Max Havelaar exporteren, waardoor ze op een eerlijke prijs voor hun producten kunnen rekenen. Ook chocola van Tony Chocolonie is verantwoord geproduceerd.

Drop nu ook gezonder

Tot de jaren zeventig was Arabische gom onmisbaar bij de productie van drop. Arabische gom is een duur en schaars ingrediënt. Vandaar dat tegenwoordig gemodificeerd zetmeel als basis wordt gebruikt, ook in sommige biologische dropsoorten. Dit zijn toegestane toevoegingen. Andere biologische dropproducenten werken op basis van tarwemeel. Aan biologische drop wordt geen gelatine (gemaakt van dierlijk beendermeel) toegevoegd.

Als zoetstof voor biologische drop wordt veelal melasse en maïsstroop gebruikt. Melasse is een restproduct bij de raffinage van rietsuiker. Maïsstroop is het restproduct bij de raffinage van maïs tot fructose. Aan biologische drop wordt geen riet- of bietsuiker toegevoegd. Voor de bereiding van dubbelzoute drop is salmiak (ammoniumchloride) onmisbaar. Dit zout mag echter niet worden gebruikt in biologische drop. Veelal wordt ook anijsolie en/of honing toegevoegd. De meeste biologische drop is persdrop, te herkennen aan spaghettiachtige vormen in verschillende lengtes en diktes. 

Doen al die toevoegingen snoep goed?

Vaak wordt als bindmiddel in snoepgoed gelatine gebruikt. Gelatine is gemaakt van botten, huiden en pezen van dieren. U kunt voor iets anders kiezen: producten waarin agar agar is verwerkt: een plantaardig geleermiddel afkomstig van rode zeewier, verkrijgbaar in elke natuurwinkel.

Vaak wordt bij de productie van het gangbare snoepgoed gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde grondstoffen (ggo). U bent het beste af met biologische producten, want daar zitten geen ggo- ingrediënten in verwerkt.

Ook kunt u er op letten of aan het snoepgoed geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Vaak zijn dat de ingrediënten die tot allergieën kunnen leiden. Met producten zonder allerlei toevoegingen bent u gewoon gezonder uit. even zoeken in de natuurwinkel en u vindt gezond snoep.

N.B. Het Voedingscentrum adviseert maximaal 100 gram drop per dag te gebruiken en matig te zijn met thee waarin zoethout is verwerkt (max. 0,6 liter). Deze aanbeveling geldt voor de algemene bevolking, hierbij is geen extra veiligheidsmarge voor mensen met een verhoogde gevoeligheid ingecalculeerd. Het Voedingscentrum adviseert mensen met (aanleg voor) een te hoge bloed- druk of oedeemvorming en zwangere vrouwen met een verhoogde bloeddruk, het eten van drop en het drinken van thee met zoethoutwortel te beperken of te vermijden.